Ett projekt med det lite byråkratiska namnet SUF-Kunskapscentrum får ett internationellt ekonomipris för sina insatser att sätta barnen i fokus och med att förbättra situationen för familjer där en eller båda föräldrarna har utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter. Priset delas ut av Assembly of European Regions på Uppsala Konsert & Kongress.
En del av projektets lokala arbete bedrivs med gott resultat i Tierp. Här finns en mötesplats där vuxna och barn får en möjlighet till olika aktiviteter och gemenskap.
Det är första gången Nathalié Lange går till Björkgårdens Familjecentral i Tierp med sin tio månaders lilla dotter Nemi. Nathalié är ensamstående och eftersom hon nyligen flyttat till Tierp från Stockholm har hon ännu inte så många kontakter. Som mamma känner hon ett stort behov av att få lära känna andra föräldrar och finna meningsfulla aktiviteter för Nemi. Därför besöker hon Familjecentralen i Tierp.
Helena Ljung är förskollärare vid Familjecentralen och har gått en utbildning för att ha gruppverksamhet för att stödja föräldrar med utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter. Gruppverksamheten för att stödja föräldrar startar senare och är för närvarande på planeringsstadiet.
Men Familjecentralen har en omfattande verksamhet redan i dag där föräldrar, barn och vuxna tillsammans formar verksamheten. Man fyller verksamheten med att sjunga, dansa, läsa, göra utflykter i skogen och skapa för att bara nämna något.
– Vi vill vara en träffpunkt för barn och föräldrar. Vi samverkar både med Mödravårdscentralen och Barnavårdscentralen, med kommun och landsting. Det finns representanter här från dessa som kan svara på föräldrarnas frågor, ge tips och råd i frågor som handlar om barn och föräldrar, berättar Helena Ljung.
För Helena Ljung handlar verksamheten bland annat om att ge tidigt föräldrastöd, att stötta föräldrar i deras roll som just föräldrar.
Familjecentralen har öppet klockan 9-12 fyra dagar i veckan, måndag, tisdag, torsdag och fredag. Populära inslag är babykafé och sångstunder. Alla är välkomna, det behövs ingen föranmälan.
Nathalié Lange fick ett gott intryck av Familjecentralen och kommer att fortsätta att gå dit med Nemi.
– Gemenskapen med andra föräldrar, att få träffa andra känns tryggt, tycker hon.
Juryn bakom utmärkelsen till SUF-Kunskapscentrum uppskattar särskilt projektets balans mellan social innovation och dess stora effekter på ekonomiskt stöd. Priset delas ut med anledning av den internationella konferensen Innovation for Growth.
– Priset är en bekräftelse på att SUF-Kunskapscentrum visar vägen genom ett nytt sätt att arbeta på, säger projektledaren Sven-Erik Pistol.
Föräldrahjälp belönas
Hjälp till föräldrar med olika former av handikapp belönas i Uppsala i dag onsdag. En av anledningarna till priset står att finna på Björkgårdens Familjecentral i Tierp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!