Vid södra änden av Vendelsjön, precis ovanför varggropens fågeltorn bor Ebba af Petersens och Pär Lindqvist sedan fem år tillbaka, tillsammans med barnen Hedvig, Henning och Harald, kor, katter och höns.
Gården har utsikt mot sjön och mot strandängarna, där deras nio kor med kalvar går och betar tillsammans med tjuren Börje som de lånat av en granne över sommaren. De första korna skaffade de 2008 och sedan dess har besättningen växt för varje år.
– Vi slaktade vår första omgång i vintras. Korna håller även landskapet öppet, så de fyller en viktig funktion och det blir väldigt fint, berättar Ebba af Petersens.
Familjen siktar på att utöka antalet kor för varje år och vill ha runt 45 stycken djur.
– Vi vill ha fler höns också, de vi har i dag är främst för husbehov, säger Pär Lindqvist, samtidigt som han visar hönshuset där ett par hönor spatserar runt tillsammans med två tuppar.
De driver ett småskaligt lantbruk och odlar och säljer ekologiska grönsaker. I landen finns bland annat morötter, lök, rödbetor och kål, i växthuset skymtar tomatplantor och gurkor och snart börjar det bli dags att skörda.
– Det är tredje året som vi odlar i lite större skala. Men den här sommaren har det regnat otroligt mycket, det är inget vidare för grönsakerna. Landen hinner aldrig torka upp riktigt, säger Pär Lindqvist men tillägger att den regniga sommaren ändå är bra för vallproduktionen och kornas bete.
De köpte gården för fem år sedan och flyttade från en lägenhet i centrala Uppsala. Ingen av dem hade någon relation till Vendeltrakten men fick tips av en kollega som sett att gården var till salu.
– Jag är född och uppvuxen på mjölkgård i Värmland, för mig var det ett naturligt steg att flytta ut på landet och vi trivs väldigt bra här, berättar Pär Lindqvist.
Att de producerar ekologiska produkter på gården är en självklarhet för dem båda. Att grönsakerna är Kravmärkta innebär bland annat att de inte använder ogräsmedel, utan rensar landen för hand. Även köttproduktionen sker ekologiskt, korna får nästan inget spannmål eller kraftfoder utan livnär sig på gräs och foder som är producerat på gården.
– Det är viktigt för oss att både kunna äta och sälja närproducerad mat. Just nu är vi inne i en karensfas innan vår köttproduktion blir Kravstämplad, men allt sker ekologiskt redan i dag, säger Pär Lindqvist.
De är båda utbildade agronomer. Pär Lindqvist jobbar som revisor åt Kravgårdar och Ebba af Petersens jobbar på en konsultfirma. Planen är att åtminstone en av dem ska gå ner i arbetstid i framtiden och ägna sig ännu mer åt gården.
– Vi tror och hoppas på att klara oss på ett halvtidsjobb utanför gården, så småningom, säger Pär Lindqvist.
Förutom att ägna tid åt att ta hand om sin gård, tar familjen gärna emot besökare som är nyfikna på deras lantbruk.
– Det är väldigt roligt att få besök och få visa hur vi tänker. I maj hade vi till exempel tre bengaliska farbröder här, berättar Ebba af Petersens.
– Tidigare generationer har en annan relation till lantbruk, det kanske fanns en eller ett par i släkten. Så är det inte i dag, då är det extra roligt om vi kan bidra och visa hur det kan fungera, tillägger Pär Lindqvist.
Familjen har många framtidstankar om gården, så småningom vill de utöka sin mark och nästa år planerar de att skaffa får.
– Jag kommer från Gotland och tycker inte att man har en riktig gård förrän man har just får, säger Ebba af Petersens och skrattar.
– Vi känner att det är en fördel att ha lite av varje, både djur, foderproduktion och grönsaker. Vi tar det i vår takt och har väldigt roligt under tiden. Självklart är det är mycket jobb men ju mer vi jobbar desto mer vill vi med gården.