Folkvalda från SD uteblir från möten

Sedan en tid tillbaka står Tierpsfullmäktige utan representanter från Sverigedemokraterna som har två mandat i kommunen. En av ledamöterna har inte varit närvarande alls i två års tid och inte ersatts. Korta listor och oerfarna ledamöter är bakgrunden till problemen enligt partiets ledning.

Tierp2009-11-17 08:00
När det visade sig att Sverigedemokraterna fått mandat i sju uppländska fullmäktige, Älvkarleby, Tierp, Heby, Östhammar, Sigtuna, Enköping och Uppsala efter valet 2006 drog det politiska etablissemanget efter andan. Men när tre år har gått anser man på flera håll att SD gjort ytterst lite väsen av sig och det har också varit problematiskt med representationen.
I Östhammar hade partiet aldrig några kandidater. Mandatet innebar därför en tom stol i fullmäktige och något politiskt inflytande blev det aldrig tal om.

I Tierps kommun lyckades man till sist lokalisera två kandidater, Sara Johansson och Kjell Hentilä (tidigare Hammarsten). Men efter att bara ha deltagit i fem fullmäktigesammanträden (av totalt 17 de första tre åren) har Sara Johansson varit frånvarande på grund av sjukskrivning och barnledighet. Därmed har hon den i särklass sämsta närvaron av samtliga ledamöter.
Partiet hade visserligen en ersättare i form av Bo Göran Hillergren men han har inte visat sig sedan det allra första sammanträdet 2006. Något som sägs bero på att han vistas mycket utomlands.

SD:s andra ledamot i Tierp, Kjell Hentilä var flitig till en början men har nu tagit en "politisk timeout" sedan han blivit sjukskriven på deltid.
- Vi kan inte göra någonting åt försäkringskassans regler. Om man är sjukskriven så kan man inte gå till fullmäktige, då mister man ju sjukersättning. Jag har precis börjat arbetsträna på mitt jobb och känner att jag måste satsa på det nu.
Hittills har SD i Tierp presterat två motioner, en om behovet av en Fixar-Malte och en om en lastbilsparkering i anslutning till nya E 4. Folkpartiet, med samma antal mandat, har skrivit 13 stycken motioner och interpellationer. Miljöpartiet och kristdemokraterna vardera sju. De har dessutom en i det närmaste hundraprocentig närvaro, något som Jenny Lundström (MP) tycker väljarna har rätt att kräva.
- Det är bara fullmäktige sex gånger per år i Tierp och alltid på kvällstid. Det bör man hinna med att gå på. Nu har båda två ledamöterna från Sverigedemokraterna slutat komma vad jag förstår och när vi hade budgetfullmäktige sist var ingen på plats.

Hon menar att även ett litet parti kan nå resultat men det kräver mycket jobb och ett starkt engagemang.
- Jag tror att de som går in i Sverigedemokraterna inte riktigt har fattat vilket fotarbete det är med lokal politik. Ibland tar det tid att genomföra saker. Det är en tröghet i systemet men det är också en del av att leva i en demokrati. Det har de nog svårt för eftersom de inte har en demokratisk tradition.
I Enköpings kommun har Jan-Erik Roos (SD) lagt en motion om mottagandet av flyktingar och varit frånvarande helt 14 av 25 sammanträden de första tre åren. I stället har 92-åriga Evert Skirgård hoppat in som ersättare.
- Jag har egentligen inte tid med det här. Jag är resemontör och tycker inte att jag hinner. Dessutom har jag hållit på och renoverat huset, säger Jan-Erik Roos.

Vilket inflytande tycker du att SD haft i Enköping?
- Vi är lite utestängda från politiken. Det är ingen större idé att lägga några motioner när de alltid blir nerröstade. Visst är vi intresserade av kommunpolitiken men då gäller det att man har lite inblick i det. Men först och främst vill vi in i riksdagen.
Joakim Larsson SD i Uppsala erkänner att det har varit problematiskt bland annat i Tierp.
- Det är tråkigt men det är inte så mycket vi kan göra åt det. När det är så korta listor så blir vi beroende av ett fåtal personer. I grunden handlar det om att uppbyggnaden av organisationen inte har hunnit med i samma takt som opinionsstödet har vuxit. Sedan är de som har valts in ofta inte vana vid att sitta i fullmäktige och då är de inte riktigt beredda på hur det är.

Han hoppas att Kjell Hentilä i Tierp kommer att komma tillbaka till fullmäktige inom en inte alltför avlägsen framtid. Och han är övertygad om att det ska fungera bättre nästa mandatperiod. Inför valet kommer SD att försöka få fram fler namn till listorna. Man har också en förhoppning om att kunna få ihop en lista i Östhammars kommun där man inte hade någon förra gången.
- Det var en del sympatisörer som hörde av sig efteråt och erbjöd sig att ta den platsen men då var det för sent.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!