Flyttsiffror får kritik

Elva procent av befolkningen i Norduppland har någon gång övervägt att flytta från sin kommun på grund av planerna på ett djupförvar av kärnbränsle. Det visar undersökningar som SKB har låtit göra. Motståndarna är dock kritiska mot att resultatet inte presenterats tillräckligt tydligt.

Tierp2002-02-12 00:01
Rapporten om medborgarnas inställning till slutförvar har tagits fram av professor Lennart Sjöberg på Centrum för riskforskning på Handelshögskolan i Stockholm. Hans undersökningar visar att 14 procent av de boende i Tierp någon gång har funderat på att flytta på grund av kärnbränslefrågan. För Älvkarleby är siffran 15 procent och för Östhammar 7. Men kritiska röster har höjts för att dessa resultat inte finns med i rapporten, annat än i tabellform.
- Det här är något som politiker och allmänhet behöver få reda på. Det borde varit med i sammanfattningen och i slutrapporten. Man kan inte kräva att folk ska kolla i tabellbilagorna, säger Sune Klippmark, Mehedeby-Orrskogsgruppen.
Han och andra i gruppen håller på att granska hela rapporten. De säger sig ha hittat flera brister och ska nu skriva till Lennart Sjöberg för att få klarhet i hur undersökningen har gått till.

Har valt ut delar
- När man redovisar resultatet utelämnar man det som inte är så positivt med slutförvaret, säger Sune Klippmark.
Annars är han inte förvånad över att så många har funderat på att flytta.
- Vi känner till det här, men jag tror att det förvånar många politiker.
Roland Johansson, som varit SKB:s ansvarige för undersökningen, tillbakavisar kritiken.
- Det handlar om 260 frågor som har ställts. Då går det inte att redovisa alla svar, säger han.
Han tycker inte att uppgiften att 14 procent av Tierpsborna övervägt att flytta är särskilt anmärkningsvärd.

Ord och handling
- Kärnavfall väcker självklart negativa associationer, så det är inte så konstigt om folk svarar att de har haft funderingar på att flytta. Det är fantastiskt att 86 procent aldrig tänkt tanken, säger han.
Han menar också att det är skillnad på att överväga att flytta och att göra det.
Att de boende i Östhammars kommun i mindre utsträckning har övervägt att flytta tror Roland Johansson beror på att de redan har ett kärnkraftverk innanför kommungränsen.
- Där finns det fler som känner folk eller har släktingar som jobbar vid kärnkraftverket i Forsmark. Då får man mer förtroende för det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om