Flyktingar i Lövstabruk får stanna

I höstas tog moderatpolitikern Yvonne Berger i Lövstabruk sig an en iransk flyktingkvinna och hennes 17-åriga dotter som hotades av avvisning från Sverige. På fredagen kom beskedet från Utlänningsnämnden att de två får stanna i Sverige.

Tierp2004-03-13 00:00
Niloufad Homagoon och hennes dotter Golaleh Miri var mycket lättade.
- Jag vill tacka vår advokat och speciellt rektorn Reidar Andersson på Högbergsskolan och Yvonne och alla folk i Tierp som har stött oss. Nu vill jag börja jobba, säger Niloufad, som pratar bra svenska efter fyra år i Sverige.

Skulle ordna gömställe
17-åriga Golaleh går i andra årskursen på naturvetenskapliga programmet på Högbergsgymnasiet i Tierp och siktar på att bli läkare eller apotekare.
- Vi är väldigt glada. Vi har väntat så länge. Jag visste inte hur det skulle gå. Jag visste inte hur de skulle tänka i Utlänningsnämnden, säger hon.
Lättat är också Yvonne Berger. Hon förklarade sig i höstas beredd att ordna ett gömställe åt kvinnorna om det skulle bli ett avslag även i Utlänningsnämnden.
- Himla skönt att jag slapp att gömma dem. Innerst inne trodde jag att det skulle gå vägen. Vi har flera som har jobbat hårt för det här. I kväll ska vi ha fest, sade hon på fredagseftermiddagen.

Hänvisades till Boden
De två iranskorna hade först fått avslag hos Migrationsverket på sin asylansökan. Beslutet överklagades till Utlänningsnämnden. I väntan på besked därifrån har de fått bo hos Yvonne Berger sedan Migrationsverket i november hänvisade dem till flyktingförläggningen i Boden när de oväntat hade blivit bostadslösa. De bodde fram till dess hos en släkting i Tierp.
I nämnden åberopade kvinnornas advokat Tryggve Emstedt i Gävle två skäl för att de skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige, dels ett humanitärt skäl med hänvisning till den 17-åriga flickans livssituation, dels hävdade han det förelåg ett skyddsbehov då kvinnorna riskerade förföljelse på grund av sitt kön om de reste tillbaka till Iran.

"Stark anknytning"
Utlänningsnämnden gick på det första skälet, men inte det andra.
- Nej, det har inte gjorts sannolikt att kvinnorna inte skulle kunna resa tillbaka på ett betryggande sätt, som de hävdar. När det gäller humanitära skäl är praxis ganska tuff, men om det finns barn med i bilden finns det faktorer som barnets utveckling och hälsa att beakta. Det har varit avgörande för nämnden. Dottern har en stark anknytning till svenska förhållanden, säger handläggaren på Utlänningsnämnden Joakim Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!