Den nya skollagen trädde i kraft förra året och där markeras tydligt att skolavslutningar får hållas i kyrkan men inte ha något religiöst innehåll. Valsätraskolan anordnade tidigare avslutningar tillsammans med Gottsunda församling men för sex år sedan avbröt de samarbetet.
– Vi ansåg att de inte tillförde något som var oersättligt. Vi är en skola som är öppen för alla och jag tycker kyrkan ska få vara kyrka och skolan ska få vara skola, säger Tomas Rylander, rektor på Valsätraskolan.
Dagens skolavslutning hålls på skolgården och flera av Uppsalas grundskolerektorer som UNT talat med meddelar att de kommer ha sina avslutningar på andra platser än i kyrkan. Uppsala kommun säger att det är upp till varje rektor att bestämma var skolan har sin avslutning, så länge de följer Skolverkets rekommendationer.
– Det är okej att ha skolavslutning i kyrkan men religiösa inslag, som bön eller välsignelse, är inte okej i samband med ceremonin, säger grundskolechefen Lars Romanus.
Tiundaskolan kommer att ha avslutning i Pingstkyrkan, men utan närvaro av präst.
– Deras rum är tillräckligt stort och har bra högtalarsystem. Vi har tyvärr inte en aula eller någon annan lokal att vara i, säger rektor Anette Bengtsson.
Av traditionella skäl hålls Gränbyskolans avslutning i Vaksalakyrkan. Kyrkoherden kommer närvara men riktlinjerna från skolans rektor är tydliga.
– Handlar det något om Gud eller Jesus kommer jag att protestera. Skolan ska inte vara bunden till kyrkan och alla ska kunna vara delaktiga. Vi vill inte pracka på någon en religion, säger Agneta Erikson, rektor på Gränbyskolan.
Kyrkoherden Eva Sundelin Isaksson leder tisdagens skolavslutning i Vaksalakyrkan. Det hon kommer säga under avslutningen utgår från ett allmänmänskligt perspektiv.
– Skolan lyfter vanligtvis tankarna om allas lika värde som även går i kyrkans linje. Jag måste inte uttala Guds namn för att Gud ska närvara i kyrkan under skolavslutningen precis som han närvarar överallt i skapelsen. Kyrkan är ett av våra offentliga rum som ska vara öppet för alla som vill ta del av det, säger hon.
Samtidigt tycker hon inte att man ska utesluta möjligheten att ha skolavslutningen i kyrkan.
– Det är viktigt att inte utesluta barn och unga från religiösa livsfrågor, säger Eva Sundelin Isaksson.
Flera skolavslutningar utan kyrkan
Skolavslutningen nalkas för Uppsalas kommunala grundskolor och återigen aktualiseras frågan om avslutningen kan hållas i kyrkan. Flera av Uppsalas skolor väljer i dag att anordna avslutning i egen regi, utanför kyrkan.
Foto: Tanja Lönnqvist/arkiv
Den blomstertid går bra
I skollagen fastslås att skolan, inklusive skolavslutningen, ska vara icke-konfessionell, alltså inte hålla sig till en viss trosinriktning.
Elever ska inte behöva utsättas för religiös påverkan i skolan, och inte heller vid skolavslutningar eftersom de är en del av skolans verksamhet.
Skolavslutning får hållas i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som psalmer, bön, välsignelse eller trosbekännelse. Psalmen Den blomstertid nu kommer får sjungas då den förknippas med tradition snarare än religion. Vissa friskolor lyder under annan lagstiftning.