Flera polisanmälningar om misshandel på Tierpsskolor

Flera ungdomar har de senaste dagarna polisanmälts för misshandel på skolan. Polisen i Tierp hade på fredagen fått in två anmälningar från Centralskolan och en från Aspenskolan.

Tierp2007-12-08 00:01
Ytterligare en misshandel ska ha rapporterats från Östervåla skola inom samma polisdistrikt men ännu inte hunnit registreras.
De båda misshandelsfallen på Centralskolan inträffade på torsdagsförmiddagen. I bägge fallen kommer anmälningarna från lärare och rör samma elev, en 13-årig pojke. Vid det ena tillfället ska den utpekade eleven ha slagit sin axel hårt mot lärarens arm, i det andra fallet slängt en penna med full kraft mot en annan lärares ansikte och skadat ett ögonbryn.

Anmälan från Aspenskolan gjordes av biträdande rektor och rör två pojkar i 14-årsåldern som attackerat en jämnårig skolelev på torsdagen. Bråket startade med att en av 14-åringarna gav skolkamraten ett knytnävsslag. Denne slog då tillbaka varefter 14-åringen hämtade förstärkning och slog ned honom. En lärare bevittnade tumultet och skolan valde att göra en anmälan.
- Och det är helt riktigt, säger Bertil Danielsson, biträdande närpolischef i Tierp.
- Det har varit ett problem tidigare att man velat se skolan som en sluten värld, nu har man accepterat att ett brott är ett brott var i samhället det än sker. Det är viktigt att ungdomarna ser att det blir en reaktion.

Ulrica Hillerstig, som särskilt arbetar med ungdomsfrågor vid Tierpspolisen, märker tydliga tendenser till att det blir allt stökigare i skolorna.
- Det gäller hela landet. Och vi vet också bakgrunden, 200 000 barn lever med föräldrar som är missbrukare och/eller har psykiska problem.
När det finns misstanke om att ett barn far illa är såväl skola som polis skyldiga att informera socialtjänsten.
- Sedan arbetar vi tillsammans med ett åtgärdsprogram, polis, sociala myndigheter och skola.

En anmälan kan i vissa fall resultera i en polisutredning, också när den misstänkte är under 15 år, men oftast kallar man till ett brottsförebyggande samtal samtidigt som socialtjänsten gör en utredning och skolan ser över behovet av särskilda insatser.
Därefter kan det bli aktuellt med medling, där den misstänkte och offret träffas och pratar tillsammans med en opartisk medlare. Den beredskapen har Tierp inte haft tidigare men från årsskiftet blir det lag på att kommunerna ska kunna erbjuda ungdomar under 21 år, som begått brott, möjlighet till medling.
- Det är en metod som ger väldigt goda resultat, så från polisens sida ser vi mycket positivt på den nya lagen, säger Ulrica Hillerstig.

Det kan också bli frågan om att utse en kontaktfamilj för att stödja barnet och föräldrarna.
- En ny modell som vi har börjat arbeta med är så kallade nätverksmöten där barn, föräldrar, polis, skola och socialtjänst träffas tillsammans. Det spar dels resurser, dels en hel del missförstånd och onödigt lidande. Föräldrarna ska inte behöva gå mellan olika handläggare och få motsägelsefulla besked.
- Det 20-tal familjer vi hittills haft nätverksmöten med i Tierp och Östervåla har tyckt att de fått hjälp och nu ska vi utveckla den här samverkansmodellen under 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om