– Jag har inte fått några sådana indikationer, säger Johan Örjes (C), ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Tidigare har all kollektivtrafik finansierats av kommunerna, men vid årsskiftet tar landstinget över huvudmannaskapet.
– Allting som varit linjelagt ansvarar vi nu för, säger Johan Örjes.
Det är den anropsstyrda kompletteringstrafiken i Enköping och Tierp, och den så kallade ”glesbygdsfärdtjänsten” i Östhammars kommun som landstinget inte kommer att åta sig finansieringen av. Den sistnämnda riktar sig till pensionärer boende på landsorten där regelbunden kollektivtrafik saknas. Hämtning kan beställas upp till två gånger i veckan och för att vara berättigad krävs dessutom tillstånd från socialtjänsten. Trafiken utgörs av taxibilar och beräknas kosta Östhammars kommun cirka 100 000 kronor per år.
– Vi anser inte att det är vårt ansvar att ta hand om trafik där inget regelbundet vardagligt resande sker, säger Johan Örjes.
Det är nu upp till kommunerna själva att bestämma huruvida man vill fortsätta bedriva den anropsstyrda trafiken, men eftersom pengarna som vikts till de berörda linjerna även i fortsättningen stannar hos kommunerna tror Johan Örjes inte att det är någon fara på taket.
– Vårt syfte är inte att ändra något så att allmänheten påverkas till det sämre. Jag kan förstås inte säga säkert, men tror att det kommer att bli jättebra, säger Johan Örjes.
Länets kollektivtrafikmyndighet kommer att fortsätta att ansvara för bland annat linje 220 i Enköping. Under det förra läsåret utfördes där 25 turer totalt. ”Glesbygdsfärdtjänsten” i Östhammar kunde under 2009 visa upp cirka 1200 enkelresor, motsvarande en sträcka på cirka 30 500 kilometer.