På motocrossbanan i Gubbo, utmed Söderforsvägen, råder det full aktivitet. Eleverna har träning under nyrekryterade läraren Peter Grönros, själv framgångsrik förare med EM-meriter. Han delar ut tydliga instruktioner i pausen i kurvträningen.
– Det där var det lätta hållet, nu tar vi det svårare, säger han innan han skickar ut några av eleverna på kurvtagning medsols.
– Nu vill jag att ni börjar gasa. Sitt inte för långt bak på sadeln, då stegrar sig cykeln, manar han på gänget som kör varv efter varv runt några uppställda koner.
En av tre flickor som sökt och kommit in på utbildningen vid Yrkesakademin, som är det övergripande namnet på motorsportgymnasiet, är Felicia Norberg från Gnarp. Det är fjärde året hon kör cross.
– Alla i familjen körde, så det var bara att hänga på, säger hon.
Fram till nu har hon bott tillsammans med andra elever i ett slags kollektiv, men om några dagar flyttar hon och de övriga in i mindre lägenheter i Tierp.
– Det ska bli skönt.
Felicia är den enda eleven som kombinerar de praktiska studierna med att plugga samhällskunskap. Det gör hon vid Yrkesakademin i Uppsala dit hon åker en gång i veckan. I övrigt kan eleverna välja fordon med transportinriktning, vilket de flesta gjort, eller teknikprogrammet med inriktning på industri och design.
Joakim Gustafsson är platsansvarig för utbildningen vid Tierp Arena. Han jämför motorsportgymnasiet med vilket idrottsgymnasium som helst.
– Det är viktigt att poängtera att skolan kommer först. Är man inte klar med studierna får man inte vara med och träna, säger han.
Målet med utbildningen är att ge ungdomarna möjlighet att utöva och satsa på sin idrott i kombination med vanliga studier.
– Med träningen kan vi ge dem den spetskompetens de behöver för att blir riktigt bra i sin sport.
Några som trivs väldigt bra på skolan är Gustav Granvik från Björklinge, Robin Broman från Österbybruk och Anton Hammarström Östlund från Älvkarleö. Gustav var med redan från början i fjol, medan de övriga två har anslutit från andra utbildningar.
– Hela skolan är bra. Det är inte bara plugg, plugg och plugg, säger Gustav Granvik.
– För mig som var skoltrött är det här perfekt, tillägger Anton Hammarström Östlund.
Det idrottsliga målet är att få köra SM, men skador kan sätta stopp för Gustav.
– Jag har redan tre bestående skador; en kotförskjutning, en skadad axel och ett pajat korsband i knät. Så jag får se hur går, säger han.
Jesper Jonsson från Söderfors går första terminen på motorsportgymnasiet. Han är 15 år och har kört motocross sedan han var tre och ett halvt. Inte så konstigt då pappa Anders är ansvarig för banan i Gubbo. Också Jesper trivs på skolan.
– Jag gillar att köra motocross och här får man möjlighet till mycket träning. Dessutom får man nya kompisar, säger han.
För att locka till sig nya elever marknadsför sig skolan på sociala medier som Facebook. Men bästa reklamen står kanske eleverna på skolan för.
– När de är ute och tävlar kan de berätta för andra ungdomar om skolan och förhoppningsvis väcka intresse, säger Joakim Gustafsson.
Att nå upp till målet på 51 elever i varje årskull kommer dock att dröja, tror han.
– Det är svårt säga när det sker. Inte till nästa år, kanske kan vi nosa på det året därpå.
Han gläds mycket över att tre av eleverna är flickor.
– Det är jättekul och en positiv överraskning. Jag tycker det fungerar bra. Det här är tjejer med skinn på näsan som klarar av killarnas jargong, säger han.