De båda tjänsterna ingår i ett projekt under 2016 som drivs av kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen, landstinget och Försäkringskassan, genom Samordningsförbundet Uppsala.
Coacherna kommer att tillhöra arbetsmarknadsenheten, Arken.
Enhetens chef Annalena Rudström, som hoppas att projektet kan få en fortsättning längre än så, säger om tanken med coacherna som ska börja så snart rekryteringen är klar:
– De ska sitta här, men arbeta i alla fyra myndigheterna och jobba med personer som är inskrivna i flera myndigheter och som behöver samordnade insatser.
Hon betonar samordning på lång sikt som central och att coacherna ska bidra till att utforma arbetssätt och rutiner som kan fungera över tid och är oberoende av enskilda medarbetare.
– vi är bra på det här, särskilt efter flera år med Tierpsmodellen. Men vi behöver bli ännu bättre, få struktur och bli mindre personberoende.
En samverkanskoordinator är anställd och börjar 1 januari. Denne kommer att arbeta nära coacherna samt nätverka med andra kommuners koordinatorer i länet.
Uppdraget vänder sig till personer från 16 år och uppåt, men Annalena Rudström definierar några särskilt viktiga målgrupper. Hon talar till exempel om hemmasittare. Det kan vara ungdomar som under lång tid inte varit i arbete eller utbildning, eller ungdomar som hoppat av gymnasiet och de som slutfört men utan att gå vidare till jobb eller fortsatt plugg.
– Vi vill fånga upp alla som behöver stöd. Ingen mår bra av att sitta ensam, säger Annalena Rudström och talar om att alla har rätt att bli sedda.
Den sociala dimensionen i coachernas tjänstetitel kan kan bland annat kopplas till Arkens strävan att nå personer som i dagsläget inte kommer dit.
– Människor som har det jobbigt i sociala sammanhang. Dem vill vi fånga upp. säger enhetschefen.
– Det finns de som det tar tid att utvecklas med. Coacherna kan möta dem i hemmiljö eller någon annanstans än här.
Om coacherna innebär ett tillskott till Arkens personal och kompetens, så ser Annalena Rudström fler möjliga och nödvändiga utvecklingsområden. På gång är exempelvis grundläggande datakurser för att ge arbetssökande grundläggande kunskaper till hjälp i det arbetet. Hon talar vidare om bättre modeller för att kartlägga personers arbetslivserfarenheter och kunskaper. Det gäller inte minst nyanlända som saknar formella betyg och merithandlingar. Annalena Rudström skissar på en validering i intervjuform på individnivå och som kan bana väg in i praktik eller jobb.
– Det är viktigt att få med sig sina erfarenheter i vårt land.