Elever i lågstadiet ska få varsin fjäril som de ska följa, från larv till frisläppt fjäril.
I den genomskinliga buren i klassrummet sitter fyra tistelfjärilar, alla skickade från England. Två av dem har parat sig och i prästkragens blommor har de samlat små gröna ägg. När de kom till Sverige var de larver och inte större än ett häftstift.
– Vissa säger att fjärilslarver är fula, men de är egentligen ganska vackra om man studerar dem, säger Anna Hjelm, lärare på Aspenskolan och utbildare i NTA:s fjärilsutbildning för lärare i Tierp, Älvkarleby och Gävle.
NTA står för Natur och Teknik för Alla och tillhandahåller utbildningar i förskola och grundskola. Utöver fjärilsutbildningen finns kurser i energihållning, vatten, magneter och motorer. Syftet med fjärilsprojektet är att öka elevernas intresse för natur och teknik och fjärilen ska kunna användas som ett verktyg i flera kurser. Anna Hjelm är självutnämnd fjärilsnörd och ser ett stort värde i att kommunen satsar på projektet.
– Eleverna får ut så mycket när man jobbar så här. De lär sig hur man tar hand om en liten varelse, samtidigt som de får kunskap i biologi och livets kretslopp.
Besökarna på kursen under måndagen är alla grundskolelärare som inom en snar framtid kommer få ansvara för ett helt klassrum fyllt med larver och fjärilar. En del i fjärilsutbildningen är nämligen att alla elever får varsin fjäril att ta hand om och följa, från larv till vacker fjäril.
– Det är fantastiskt för både lärare och elever att se utvecklingen från början till slut. Jag menar, hur kul är det att läsa om allt i en bok? säger Lena Ericsson, samordnare för projektet.
Lärarna själva har redan blivit tilldelade varsin fjäril. Och de har fått egna namn, allt från Lillen till Flax.
– Det är bra att vi får testa på lite själva först, då kan vi verkligen lära ut detta på ett bra sätt, säger Gullveig Wetterberg, lärare på Aspen skolan.
Bakom utbildningsmaterialet ligger Kungliga Vetenskapsakademin och fjärilskursen kommer med en tjock bok fylld med fjärilsfakta.
Alla barn får varsin tidsplan där de skriver in avgörande datum i fjärilens utveckling och i varje klassrum ska finnas en särskild fjärilskalender. I maj kommer höjdpunkten.
– Då är det stora fjärilssläppet! Alla barnen samlas och släpper fjärilarna samtidigt, så att hela himlen blir orange. Men vi ska undvika öppna fält, då blir det mer fågelkalas än fjärilskalas, säger Anna Hjelm.
Fjärilar i fokus på Aspenskolan
Silkesknapp, antenn och snabelslidor är krångliga begrepp när man läser dem i en bok. När Aspenskolan startar kursen Fjärilars liv så sätts orden i ett sammanhang.
Tistelfjärilarna parar sig i en timme. Carina Wessman, Annelie Harrysson och Lisa Assolari betraktar fjärilarnas parningsritual.
Foto: Ida Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!