– Antalet sälar i sjön ökar och skadorna blir bara större, dels på fisken och dels på redskapen. Om sälen kommer in i näten blir det ganska mycket att reparera och av fisken blir det bara huvuden och slamsor kvar.
Lars-Ivan Hållstrand i Skärplinge är en av dem 15 yrkesfiskare i Tierp och Östhammar som ansökt och beviljats ersättning från Länsstyrelsen för de sälskador som skedde förra året. Ersättningen grundar sig på yrkesfiskarnas rapporter och det beräknande fångstvärdet på fisken. Totalt rör det sig om 540 000 kronor som delats ut till fiskarna.
– Det motsvarar inte skadorna egentligen, men det finns pengar avsatt för sådana här viltskador och man kan få förebyggande fasta redskap, som laxfällor. Men rörliga redskap har man inte kommit långt med, säger han.
Förutom förebyggande redskap används även skyddsjakt som ett sätt att minska sälarnas inverkan på kustfisket. I Uppsala län får totalt 40 sälar fällas under jakttiden 20 april - 31 december och hittills är det bara en enda säl som inrapporterats. Enligt Hans Holmström, en annan av de fiskare som ersätts för sälarnas inverkan, är inte skyddsjakten en tillräcklig åtgärd.
– Det är ett för litet antal som skjuts och sälarna ökar varje år. Det måste till en enorm mängd jägare för att få bort dem, säger han.
Men för honom är det minskande fiskbeståndet ett större problem än sälskadorna.
– Trålbåtarna håller på och drar bort all strömming och torsk. Häromdagen fick jag två torskar, det var allt. Industrifisket är ett större problem än sälarna skulle jag säga.