Film om ungdomar spelades in i Tierp
En vanlig fredag för ungdomar i Tierp. Det är vad som ska visas upp i den film som spelades in på onsdagen och som ska visas för skolelever, politiker och tjänstemän i höst.
Foto: Erika Hagegård
- Vi ville göra någonting mer och visa andra hur det är och vad vi har lärt oss. Därför bestämde vi oss för att göra en film. Klotter och skadegörelse kostar 1,7 miljoner varje år och vi vill väcka tankar kring vad man skulle kunna göra med dom pengarna i stället, säger Angelica Nyberg.
Hon har varit med sedan nätverket drog i gång för knappt ett år sedan.
- Det blir dels en spelfilm med sex olika scener, sedan kommer vi att ha intervjuer och information. Vi vill berätta om våra egna erfarenheter och om ungdomsnätverket. Dessutom vill vi berätta var man kan söka hjälp om man behöver. Vi skriver manus, agerar, filmar och klipper själva, säger Ida Löfgren.
Hur lång blir filmen?
- Själva spelfilmen blir cirka 12 minuter men totalt blir den ungefär en halvtimme lång. Jag har själv fått pröva att filma. Det svåraste var att hänga med när alla bara går runt, säger Fredrik Forsberg.
Ulrica Hillerstig är ungdomspolis och en av de ansvariga för ungdomsnätverket. Hon är övertygad om att det viktigaste är att bygga upp ett engagemang hos ungdomarna själva. Då är det lättare att få med sig myndigheter och andra.
- Kyrkan och allmänheten ställer upp som skådespelare och ambulanspersonalen och polisen jobbar övertid för att kunna delta i filmen.
Ungdomarna som är med i nätverket har blivit lokalkändisar och synts i radio, tidningar och på affischer. Inom ungdomsnätverket jobbar man förebyggande genom att låta äldre ungdomar leda de yngre.
- Det är viktigt att ungdomar själva berättar att det faktiskt går att få hjälp om man mår dåligt. Många är skeptiska till myndigheterna och tror att socialtjänsten bara ägnar sig åt att kidnappa barn, säger Ulrica Hillerstig.
Till hösten finns många planer för vad nätverket ska jobba med.
- Det ungdomarna säger att de saknar mest är en mötesplats för "det goda samtalet", det ska vi försöka få till. Vi vill kunna erbjuda en plats där man får prata om sina bekymmer och sin oro med äldre ungdomar och vuxna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!