Femte året för surströmming från Hästskär

Kräftpremiären är avklarad. Nu förbereder sig surströmmingstillverkarna för sin premiär. Sveriges enda surströmmingssalteri utanför Norrland, i Hästskär i Österlövsta, är inget undantag.

Lars-Ivan Hållstrand och Mats Ek framför surströmmingstunnorna förbereder sig för att lägga in fisken på burk. Den inofficiella premiären sker nu på torsdag.

Lars-Ivan Hållstrand och Mats Ek framför surströmmingstunnorna förbereder sig för att lägga in fisken på burk. Den inofficiella premiären sker nu på torsdag.

Foto: Peo Österholm

Tierp2008-08-18 23:01
Lars-Ivan Hållstrand och Mats Ek har fiskat strömming i Lövstabukten i våras, lagt på tunnor och i dagarna är det dags att öppna dem. Men först på med regnställen. Sen håvar de upp fisken och lägger i burkarna för hand.
- Sådant sker maskinellt på de större surströmmingsfirmorna. Där tar man bort huvud och tarmar med hjälp av maskiner men nu gör vi det manuellt, säger Mats Ek.

Platsen är Lars-Ivan Hållstrands båthus. Hans fiskebåt ligger snällt och kluckar bredvid när de lägger in fisken. En svala kommer inflygande och undrar vad som står på.
- Det är femte året vi tillverkar surströmming men det var väl egentligen först 2006 som vi började sälja kommersiellt, berättar Lars-Ivan, som dock fick trubbel med Tierps miljökontor som inte ansåg att man hade lokalerna godkända för att syra fisk. Salta ja, men syra, se det var något annat det.
Stoppet tog skruv hos en del politiker som menade att detta var paragrafrytteri. Hur som helst vidtog man en del åtgärder, bland annat byggdes ett särskilt rum i båthuset och si, allt var godkänt för Upplands första surströmmingssalteri.

Fram till 1998 var det tredje torsdagen i augusti som gällde som premiär. Det togs bort, men tidtabellen för inläggning gör att man hinner klart ungefär till samma tidpunkt även i dag.
Det har talats om brist på råvara för surströmmingen.
- Men vi tar upp strömmingen själva, så det räcker. Vi får även över och säljer strömming till salterierna längre norrut, säger Lars Ivan Hållstrand.
På hans fars tid tog familjen upp 50 ton per år, numera bara cirka 20. Men det räcker. Ty detta är ett litet salteri, som gör 1000 burkar bara.
- Vi säljer lokalt men också till ett par butiker i Uppsala.
Hur blir då årets surströmming från Hästskär?
- En jämnare kvalitet jämfört med tidigare, säger Mats Ek.
Vad är hemligheten bakom en lyckad surströmmingssmak?
- Råvaran förstås men man ska veta när det är optimalt att lägga ner den i tunnan. När fisken väl är i tunnan är det inte så mycket att göra.
Då gör mjölksyrebakterierna jobbet, säger Mats Ek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om