Fem mils kanotfärd från sjö till kust på Tämnarån

På sina håll är paddlingen utmanande och tuff och på vissa platser måste man ta upp och bära kanoten. Men nu är det möjligt att ta sig fram hela vägen från sjön Tämnaren till Östersjön.

Tämnarån har röjts på sly och andra hinder vilket nu gör det möjligt att ta sig fram med kanot eller kajak hela vägen från sjön Tämnaren till Karlholmsbruk och Östersjön.

Tämnarån har röjts på sly och andra hinder vilket nu gör det möjligt att ta sig fram med kanot eller kajak hela vägen från sjön Tämnaren till Karlholmsbruk och Östersjön.

Foto: Kjell Sjöberg och TT

Tierp2021-03-22 18:00

Arbetet med att göra ån farbar för kanoter och kajaker igen har pågått sedan 2015. Nu är arbetet i stort klart.

undefined
Stilla flyttar Tämnarån fram. Den här årstiden är den bästa att paddla i ån eftersom vattenståndet är högt.

– Leden är farbar nu. Det som saknas nu är att vi ska få upp de sista bryggorna samt ställa i ordning alla grillplatser efter ån, säger Gunilla Ström, fritidsintendent i Tierps kommun.

Entreprenören och den norduppländska kanotprofilen Jonas Stafberg från Tolfta har varit engagerat i projektet. Han konstaterar att ån redan nu är utmärkt att paddla i.

– Dels har ån fixats till men sedan är våren alltid den bästa tiden på året att paddla här. Då är det ett högt vattenstånd som gör det lätt att ta sig fram, säger Jonas Stafberg.

Arbetet med Tämnarån är ett projekt där Upplandsstiftelsen, Tierps kommun, Strömsbergs samarbetskommitté, Månkarbo IF, Idé och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland samarbetat och genomfört arbeten i ån för att man ska kunna paddla där. Arbetet har fått ekonomiskt stöd på en miljon kronor från Jordbruksverket via deras Leaderprojekt för landsbygdsutveckling.

– En annan viktig del i projektet har varit att involvera företag har olika koppling till ån. Bland annat har tre kanotuthyrare och ett café knutits till projektet på olika sätt, förklarar Gunilla Ström.

För den som vill paddla hela sträckan från Tämnaren i sydväst till Karlholmsbruk vid Östersjön handlar det om drygt fem mil i kanoten och sex etapper.

– Vissa sträckor är tuffare än andra och så måste man bära kanoten ibland, berättar Jonas Stafberg.

undefined
Jonas Stafberg är kanonentusiast och entreprenör som varit engagerad i kanotprojektet i Tämnarån där det nu är möjligt att paddla kanot hela vägen från sjön Tämnaren till Östersjön. Totalt handlar det om 5,2 mil paddling.

En informationsbroschyr har tagits fram som berättar på vilka sträckor det kan vara lite strömt eller som har forsar som kan göra paddlingen lite tuffare.

– Alla kan paddla här, antingen hela eller delar av sträckan. Exempelvis är sträckningen mellan Tierp och Strömsberg trivsam och bra och passar alla, menar Jonas Stafberg.

Totalt har 29 bryggor lagts ut efter leden. Tanken är att man ska använda dessa för att ta sig upp ur och ner i vattnet med sin kanot.

– Vi kommer även att ha ett vindskydd i Tolfta där man kan övernatta. Sedan kommer det att finnas grillplatser på flera ställen, berättar Gunilla Ström.

undefined
Det har röjts en del i ån för att göra den paddlingsbar. Vissa trädutväxter i ån har dock sparats.

Jonas Stafberg hoppas att kanotledssatsningen ska kunna utvecklas ytterligare.

– Exempelvis här i Tolfta åker människor skidor jämte ån under vintern. Det finns även ett rikt fågelliv och så är fisket bra. Jag vet att man dragit upp i gös i ån.

undefined
På 1970-talet var Tämnarån en bra kanotled. Sedan växte den igen. Nu har sly och annan växtlighet röjts bort för att göra det möjligt att paddla i ån igen.
Karta: Tämnarån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!