Med almarna försvinner starka band till dåtiden. De träd som nu faller är uppskattningsvis minst tvåhundra år gamla. Några av dem kan ha slagit rot redan vid tiden för rysshärjningarna som nådde Lövstabruk i början på 1700-talet.
Det kommer att ta tid innan nya träd vuxit upp till en allé lika praktfull som almarna var innan sjukan slog till och på kort sikt kan kyrkogården komma att te sig ödslig. Men säkerheten kommer i första hand. Per-Erik Karlsson, ordförande i kyrkorådet i Hållnäs-Österlövsta församling, är tacksam för att ingen kommit till skada av fallande grenar och efter att en ny trädvårdsplan utarbetats ska nya träd komma på plats.
– Det kommer att bli nytt och snyggt på sitt sätt, hoppas han.
Uppdraget att ta ned träden har gått till Cristian Helgesson, som tillsammans med Janne Knappen Blomqvist och med hjälp av skylift och motorsåg inledde arbetet på onsdagen.
– Rent livsfarliga, de är ruttna och torra, säger han om träden som tas ned.
Trädens dåliga skick kräver omsorgsfull nedtagning kronorna gren för gren, för att resterande stammar sedan kan precisionsfällas i kyrkogårdsgången utan skada omgivande gravstenar.
Trädfällarna räknar med två arbetsdagar för fällning, ytterligare en eller två dagar för röjning. Därefter tar Leif Söderlund från Elinge över med att forsla ut de grova bitarna och flisa dem intill kyrkogården. Även det projektet kräver förberedelser. Några sektioner av kyrkogårdsstaketet ska plockas bort och en provisorisk brygga över staketets stenfundament byggas för att få in en maskin för virkestransporten.
Trädfällarnas skylift kunde däremot rullas in med bara några centimeter till godo.
– Jag hade mätt och räknat med att grindarna skulle kunna hakas av, men det gick inte, säger Per-Erik Karlsson.
Kyrkorådet har beslutat om denna akuta trädinsats som är kostnadsberäknad till omkring 50 000 kronor, förhoppningsvis lite mindre. Därefter återstår att utarbeta en trädvårdsplan, som stiftet ska godkänna och sedan ger bidrag för att följa.
Cristian Helgesson säger att nya almar är uteslutet:
– Almsjukan är oåterkallelig och trots mycket forskning har man inte fått fram resistenta träd.
Troliga alternativ för nyplantering är lind, lönn eller ek, med så stora plantor som församlingen anser sig ha råd med.
Större kostar mer från start.
– Men mindre kräver mer skötsel och beskärning när de växer. Det kostar också, påpekar Cristian Helgesson.
018-478 11 98
LIVSFARA. - Rent livsfarliga, säger Cristian Helgesson, om de döda och ruttna träd som han fått kyrkorådets uppdrag att ta ned. Foto: Elina Lindgren
BIT FÖR BIT. Janne Knappen Blomkvist tog ned almarna bit för bit, för att sedan säkert kunna fälla stammarna i kyrkogårdsgången. Foto: Elina Lindgren
EFTERARBETE. Efter fällning återstår röjning och att få bitarna ut från kyrkogården till väntande flisning. Foto: Elina Lindgren
FJORTON BORT. Fjorton träd ska bort i den akutinsats på kyrkogården i Lövstabruk som inleddes på onsdagen. Foto: Elina Lindgren
RUTINERAD. Janne Knappen Blomkvist hade säker hand med motorsågen och rutin för att få träden att falla rätt. Foto: Elina Lindgren
FÖRSKONADE. Kyrkorådets ordförande Per-Erik Karlsson är tacksam för att ingen olycka med fallande grenar har hunnit hända. Foto: Elina Lindgren.
Citat
Farliga almar fälls i Lövsta
På onsdagsmorgonen inleddes arbetet med att fälla 14 almar på Lövstabruks gamla kyrkogård. En akutåtgärd för att inte besökare och kyrkogårdsarbetare ska komma till skada.
Foto: Elina Lindgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!