Men, förklarar hon, det går alltid bra att titta in om man har vägarna förbi, bara man hör av sig innan.
Helén Wikforss är från Uppsala men för 17 år sedan fick hon nys om att det gamla missionshuset från 1884 i Stav utanför Tierp var till salu. Här höll missionsförsamlingen gudstjänster ända fram till det såldes till Helén Wikforss.
– Under den första tiden använde jag missionshuset bara som sommarateljé, men sedan tio år tillbaka fungerar kapellet både som bostad, verkstad och ateljé. Jag trivs bra i den här miljön, både med landskapet här utanför och med miljön inne i missionshuset. Jag vill förmedla något positivt till betraktaren och i den här sakrala miljön får jag det lugn och den harmoni som jag behöver för att söka mig vidare i det konstnärliga arbetet. När jag trivs så bra jobbar jag bättre, säger hon.
Helén Wikforss har döpt om missionshuset till Tornhuset i Stav. Tornhuset har inte alltid varit stället dit man kommit för att lyssna till Guds ord, utan även varit plats för en filminspelning. Här gjordes scener ur Ingmar Bergmans ”Den goda viljan” och hon har varit noga med att bevara så mycket som möjligt av kapellets ursprungliga karaktär.
Varje skrymsle, varje vrå av huset använder hon för det skapande, konstnärliga och för att exponera sina verk. Det gamla församlingsköket, den lilla salen på bottenvåningen och den stora kyrksalen, ja, allt fyller en funktion.
– Det är otroligt att sitta i den stora kyrksalen. Ljuset ... rymden ... de stora bågformade fönstren ... Jag jobbar ju mycket med stora reliefer, jag brukar gå upp på läktaren och se hur de ser ut på håll, säger Helén Wikforss där hon står på läktaren och sveper blicken över det gamla kyrkorummet.
Helén Wikforss arbetar både med brukskeramik som unikt gods och reliefer för offentlig miljö. Förra året fick hon Uppsala läns landstings kulturstipendium. Hon använder sig ofta av tekniken att kavla. Med hjälp av en mangel kavlar hon ut leran och kavlar in den i olika material som sidentyg, wellpapp och durkplåt för att få struktur i leran.
– Jag jobbar hellre med struktur än färg, säger Helén Wikforss, som faktiskt redan börjat tänka på påsken.
Hon har varit en av de drivande bakom konstevenemanget Konst på väg sedan starten och är det fortfarande. Konst på väg firar 15-årsjubileum nästa år och det tar sin tid att producera till ett så pass stort evenemang. Bra att börja i tid.