Fanfar för Marmas flottare och militärer
Tal, trumpetfanfar, flagghissning och kanonskott. Sådan var ordningen när informationsplatsen om Marma skjutfält och Marma läger, samt installationen "Soldaten i kuren" invigdes på söndagen i närheten av Flottarstugan i Marma.
"Soldaten i kuren" flankerades av beredskapsmännen Mathias och Patric Norrå från Gävle.
Foto: Hans Lundgren
Bredvid informationstavlan med dessa historiska data finns vaktkuren. Tidigare har den varit placerad utanför Marmalägrets batteriexpedition. I kuren står en soldat, tillverkad i trä av Jarl Holmström.
Det kan kanske förefalla litet säreget att sammanföra minnena om Marma som en gammal skiljeplats för timmerflottningen i Dalälven med ortens militärläger och skjutfält en bra bit därifrån.
Men saken är den att strandpromenaden, som också är en del av Upplandsleden, passerar tätt förbi flottarstugan. Därför är skiljet en utmärkt plats att också informera turisterna om Marmas militära betydelse.
- Skjutfältet används fortfarande och rustas upp. Det smäller där uppe mest varje dag. Det är definitivt inget ställe för allmänheten att besöka, men här kan man läsa om det, sade Jarl Holmström.
Det blåste kallt från Marmafjärden och regnet hängde i luften. En ensam trumpetare blåste fanfar när svenska flaggan hissades av ett par man från Gästrike Militärhistoriska Förening, dagen till ära iförda beredskapsmundering modell 1940. Därpå avfyrade löjtnant Kjell Hedblad, platschef på Marmalägret, den hemmagjorda kanonens lösa skott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!