"Fallskärmshoppning är en livsfarlig sport"
Den här sommaren har två allvarliga fallskärmsolyckor inträffat i Gryttjom. I juni dog en 30-årig kvinna och senast i söndags skadades en man i 30-årsåldern svårt när han landade fel.
— Fallskärmshoppning är en livsfarlig sport.
Han berättar att det i Sverige sker ungefär 135 000 fallskärmshopp varje år. Och Gryttjom är platsen som används flitigast.
— Men två allvarliga olyckor är två för mycket, säger Ola Jameson, och påpekar att man varit förskonade från allvarligare olyckor de senaste åren.
Under de senaste femtio åren har 38 personer omkommit i fallskärmsolyckor i Sverige. Idag är det dock elva gånger säkrare att hoppa fallskärm än för just femtio år sedan.
Enligt Ola Jameson är det svårt att skydda sig mot fallskärmsolyckor.
Över 82 procent av dem beror nämligen på den mänskliga faktorn. Ytterst sällan är det utrustningen som är orsaken.
— Många tror att olyckorna ofta sker på grund av att fallskärmen inte vecklas ut, men så är det inte. Istället måste vi jobba med att utbilda de människor som hoppar fallskärm, och somliga kanske inte alltid lämpade för hoppa.
I de två senaste olyckorna i Gryttjom var det dock erfarna hoppare som skadades. Och både gjorde det på det vanligaste sättet. De kom fel i landningen.
— Ändrar man vinkel och svänger sent i landningen slår man hårt i backen, berättar Ola Jameson.
Av de cirka 60 rapporterade skadorna varje år är de flesta odramatiska stukningar eller fotfrakturer. Ett par av dem är benbrott och i mer sällsynta fall så olyckliga landningar att man avlider.
Internationellt sett har Sverige dock få fallskärmsolyckor.
— Vi är bara 3 000 som hoppar regelbundet och har en bra organisation med regler för de som ska hoppa. Det är likdant i Finland och Norge. Och alla tre länder har bra statistik för fallskärmsolyckor, säger Ola Jameson.
BAKGRUND
Det var den 15 juni som en 30-årig kvinna från Linköping skadades så svårt att hon senare avled efter ett fallskärmshopp i Gryttjom. Kvinnan landade hårt och drog på sig en rad frakturer på bland annat ben, ansikte och skalle. Hon var en erfaren hoppare som gjorde ett vanligt övningshopp. Även i söndagens olycka i Gryttjom var det en erfaren hoppare som skadades. Mannen som var i 30-årsåldern gjorde en undanmanöver på cirka 30 meters höjd för att slippa landa i skogen. Den låga svängen gjorde att han landade hårt och fick ett allvarligt benbrott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!