Tidningen träffade på fredagseftermiddagen Sveriges Radios reporter Lena Näslund och ljudteknikern Olle Sjöström när de höll på att förbereda och testa tekniken inför nattens sändning av “Fågelsångsnatten”.
För två år sedan var första gången som programmet sändes. Då var det 300 000 personer som lyssnade. Förra året lockade programmet knappt en halv miljon lyssnare. Jämfört med en vanlig P1-natt lockar “Fågelsångsnatten” 45 procent fler lyssnare.
– Jag tror att många tycker att det är väldigt meditativt att få ta del av fåglars urkraft. Dessutom tror jag att många suktar och har ett behov av det lugn som fågelsången kan ge i den mörka och stressiga tid vi befinner oss, säger Lena Näslund.
Tillsammans med Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, ska de rapportera om fågellivet och bjuda lyssnarna på fågelsång från Vendelsjön och dess omgivningar. Sändningen drar i gång strax efter midnatt och pågår i åtta timmar.
Vendelsjön och närbelägna Vendelån är inte den vanliga studiomiljön för radio.
För att kunna fånga det mesta av fågelsången krävs en hel del arbete behövs en hel del förberedelser och planering för att få de olika tekniska lösningarna att fungera.
– Vi kommer att sända direkt från kanoterna. Jag kommer att jobba via två mixerbord – ett som hanterar fågelsången och ett där jag arbetar med Lena Näslund och Didrik Vanhoenacker, berättar ljudteknikern Olle Sjöström.
Trion inleder med paddling i Vendelsjön. Därefter väntar en färd på Vendelån under den åtta timmar långa sändningen.
Vad förväntar ni er att höra och se i natt?
– Vår expert Didrik Vanhoenacker tror och hoppas att vi kommer att få höra drillsnäppan som är en vadarfågel. Den är inte jätteovanlig, men den har en väldigt vacker sång som kommer att göra sig bra på radio i natt. Vi räknar även med att få höra och se rördrom, säger Lena Näslund.
Förutom Vendelån sänder programmet från Ammarnäs i Västerbotten, Nittälvsdalen i Bergslagen, Getteröns naturreservat i Halland och Osaby strax söder om Växjö.
Vad är det som utmärker Vendelsjön som fågelplats?
– Det är en slättsjö med ett rikt och stort fågelliv där man kan få se stora populationer av olika arter, förklarar Lena Näslund.