Få vill ha bredband i Tierp
Kommunens bredbandssatsning går in på slutspurten och vid årets slut ska 75 procent av kommuninvånarna kunna ansluta sig till någon form av bredband. Men trots att allt fler får möjlighet till bredband är intresset fortfarande svalt bland både privatpersoner och företag.
Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (s) ser inte bredbandssatsningen som misslyckad även om han håller med om att det är färre anslutna än vad han väntat sig.
— Jag är lite besviken att vi fortfarande inte fått fler kunder men jag tycker absolut att det var en lyckad satsning. Inom den egna verksamheten har vi enorm nytta av bredbandsnätet. Jag är också övertygad om att det är bra för näringslivet och att det gör Tierp till en attraktivare kommun.
Tekniska problem i början
När bredbandsnätet togs i drift hade kommunen fått över 800 intresseanmälningar. Men när det kom till kritan var så många tydligen inte intresserade.
— Jag tror att det tekniska strul som vi hade i början kan ha skrämt i väg kunder, säger Bengt-Olov Eriksson. Vi var först med en sådan här satsning och då kan det bli sådana bekymmer.
Bredbandet finns i dag genom det markbundna fibernätet eller trådlöst i tio av kommunens orter. Men till det uttalade målet att alla invånare ska ha möjlighet att ansluta sig till bredband år 2005 är det en bit kvar. Därför satsar kommunen under det kommande året på landsbygden med ADSL-anslutning, vilket innebär att uppkopplingen sker via telefonnätet och når de som bor upp till fem kilometer från telestationerna. I dagarna pågår arbetet med att ge ADSL till Tobo och Månkarbo. Under året planerar kommunen även för ADSL i och runt Kyrkbyn, Hållnäs och Vendel.
— Målet är att nå alla men det är problem med dem som bor enskilt långt bort från tätorterna, säger Sture Lindgren som är chef för kommunteknik i Tierps kommun. Det blir helt enkelt för stor kostnad för oss och vi funderar för fullt på hur vi ska lösa det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!