Länsstyrelsen har en rapportsida på webben, www.rovobs.se. Syftet är att underlätta allmänhetens rapportering och att sprida kunskap om rovdjurens förekomst. Men inte många observationer är kvalitetssäkrade, enligt länsstyrelsen.
– Vi tror på folk. Men man kan missta sig. Det går att ta vildsvinsungar för björnungar om man ser dem från bilfönstret. För att länsstyrelsen ska anse en observation som säkerställd krävs att vi själva ser ett djur, ett foto av ett djur eller spllning efter ett djur, förklarar Erik Blomkvist, vilinventerare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Under 2014 finns fem björnobservationer på rapportsidan. Endast en är kvalitetssäkrad. Den skedde vid Risbosjön mellan Björklinge och Harbo den 2 maj.
Efter observationerna i Torslunda nära Tierps kyrkby den 4 maj och Bäcklösen strax väster om Tierp den 27 maj har länsstyrelsens naturvårdare varit i kontakt med dem som har gjort observationen. Även om denne känner sig säker, behöver länsstyrelsen inte vara det.
Inte ens en observation från en buss vid Bäcklösen, där både föraren och minst en passagerare säger sig ha sett en björn vid vägkanten, anses som säker. Ett vittne säger att björnen reste sig på bakbenen. Om det stämmer, vad betyder beteendet?
– Att björnen var nyfiken. Det finns inget hotfullt i det. Björnar reser sig för att se bättre, säger Erik Blomkvist.
Länsstyrelsen vill också komma kontakt med den lastbilsförare som säger sig ha sett en björnhona med två ungar gå över vägen vid Odenslätt mellan Tierp och Mehedeby i förra veckan. Den observationen finns inte ens registrerad på rapportsidan. En annan observation lever sitt liv enbart på Facebook. Den sägs vara gjord i Lundsved mellan Mehedeby och Söderfors i mitten av maj.
Anhopningen av påstådda observationer i Tierpstrakterna tyder på att björn rör sig i skogarna.
– Det går inte att säga om det är en eller flera. Det kan vara samma björn vid alla tillfällen. Hanarna är brunstiga nu och de knallar omkring och letar efter honor, säger Erik Blomkvist.
Skogarna norr om Tierp är bärplockartrakter. Snart kan de vara fulla av hundratals bärplockare. Innebär björnar någon fara för dem?
– Nej. Om vi människor bara beter oss normalt, så går björnen undan. Den är inte intresserad. Jag har gått med en grupp bärplockare i en skog nära Edsbyn. Jag visste att det låg en björn i närheten, för jag hade en sändare på den. Men jag sade ingenting till bärplockarna. Det lugnaste är om människor inte vet om björnarna, för då händer ingenting, säger Erik Blomkvist.