Expert: sterilisering enda lösningen

I sommar blir det myggbekämpning med det biologiska medlet Vectobac G. Men lösningen på lång sikt är en metod där mygghannar steriliseras – och ett samarbete med Thailand, tror Jan Lundström, bekämpningsledare hos Biologisk myggkontroll.

Jan Lundström i sällskap med myggbekämpningsteamets fyrbente medlem, blandrashunden James Bond.

Jan Lundström i sällskap med myggbekämpningsteamets fyrbente medlem, blandrashunden James Bond.

Foto: Johan Eriksson

Tierp2016-05-16 18:23

Du har nyligen varit på ett specialuppdrag i Thailand. Berätta!

– Jag var inkallad som expert till ett möte med myndigheter i Thailand där vi diskuterade sit-metoden (sterile insect tehnique, reds anmärkning), som kort går ut på att begränsa förökningen av mygg genom utsättning av sterila mygghannar. Thailand är hårt drabbat av myggburna virus, främst denguevirus, som drabbar cirka 250 000 invånare per år och som i vissa fall utvecklas till livshotande sjukdomar som årligen skördar uppemot 500 människoliv.

Kan sit-metoden användas i Sverige?

– Ja, jag tror det. Men för att metoden ska fungera måste vi först få ned mängden mygg med hjälp av Vectobac G. Om vi sedan placerar ut steriliserade mygghannar tror jag att den lokala populationen av arten aedes sticticus kan släckas ut lokalt och sedan hållas i schack enbart genom sit-metoden. Om metoden fungerar fullt ut kan vi på sikt komma ifrån bekämpning med Vectobac G helt.

Hur ser framtidsplanerna ut för sit-metoden?

– Både företrädare från FN-organet IAEA och myndigheterna i Thailand tror på metoden. För Sveriges del beror allt på hur vår regering ställer sig, men som jag ser det är det här den enda alter­nativa lösningen på sikt. Jag har bjudit in till ett möte i slutet av den här månaden där jag räknar med att bland annat företrädare för regeringen ska finnas med.

Hur skulle en framtida bekämpning med sit-metoden kunna se ut?

– Att fortsätta samarbetet med Thailand. Våra länder skulle tillsammans kunna bygga upp en produktionsanläggning i Thailand som i framtiden kan förse både Sverige och andra länder med sterila hanmyggor för bekämpningsinsatser.

Hur startade din fascination för myggor?

– Med en jobbig separation från en tjej, som slutade med flytt till Uppsala, fördjupning i entomologi, sedan dess har livet varit en ständig myggjakt. Forskning om spännande myggburna virus var det som fick mig att landa hos stickmyggan, kan man säga.

Hur ser dina nuvarande arbetsveckor ut?

– Jag tillbringar ett par dagar i veckan i Nedre Dalälvsområdet där vi gör rutinmässiga kontroller av myggläget. Det har varit ovanligt lugnt första halvan av maj, i fjol vid den här tiden hade vi redan gjort den största bekämpningen någonsin kring Nedre Dalälven.

Hur ser myggläget ut nu?

– Det torra vädret och låga vattenståndet under första delen av maj innebär ingen överhängande risk för kläckning av mygglarver. Men det kan ändra sig snabbt. Ett regn med påföljande översvämning innebär direkt att de miljontals ägg som ligger och väntar i markerna snart kläcks.

Tröttnar du aldrig på stickmyggan?

– Nej, den blir bara mer och mer spännande ju mer jag fördjupar mig i den. Och forskningen är så viktig, inte minst med tanke på smittspridningen av exempelvis zikavirus och denguevirus. Och de nya rönen om sit-metoden är extremt spännande och kan inne­bära att en helt ny uthållig bekämpningsmetod ser dagens ljus.

Hur orkar du och ditt team jobba så frenetiskt med myggbekämpningen?

– I den rollen måste jag erkänna att jag inte bara är biolog ... jag är medmänniska också. Jag har lärt känna så många fina människor i myggtrakterna så det känns nästan omöjligt att lämna dem i sticket. Jag är också glad och stolt över att få vara en del i detta synnerligen angelägna arbete.

Personligt Jan Lundström

Ålder: 60 år.

Bor: Upplands Väsby.

Titlar: Filosofie kandidat i biologi, inriktning zoologi och entomologi, doktor i medicinsk vetenskap, inriktning medicinsk virologi.

Familj: Hustru och två utflugna, underbara barn.

Fritiden: Efter drygt 20 års tävlingsdansande på elitnivå nöjer jag mig numera med gymmet och löprundan.

Motto: ”Glöm inte bort människan och underskatta aldrig de små.”

Beskriv din relation till myggan: En fascination för världens farligaste djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!