Den ettåriga flickans vårdbehov har vid flera tillfällen de senaste åtta månader varit en fråga för domstolsväsendet och de sociala myndigheterna i den kommun där flickan hör hemma. Vid samtliga tillfällen har förvaltningsrätt, kammarrätt och de sociala myndigheterna beslutat om vård i enlighet med lagen om vård för unga (LVU) och ett tvångsomhändertagande då de bedömt att föräldrarna inte klarat av att vårda och ta hand om flickan.
Flickans föräldrar har överklagat tidigare domar och beslut i ärendet liksom det senaste beslutet i ärendet som kommunen fattade 21 juni. Då beslutade kommunen om fortsatt vård enligt LVU och boende på ett familjehem.
Föräldrarna menar i sitt överklagande att flickan skulle få rätt vård och omsorg i sin hemmiljö. De har även föreslagit att flickan skulle kunna bo och vårdas hos sin mormor och morfar.
Nu har föräldrarnas senaste överklagande behandlats av förvaltningsrätten i Uppsala.
Både i förvaltningsrättens dom och i de utredningar som gjorts av kommunen konstateras att mamman, som har en viss funktionsnedsättning, haft svårt att ta hand om sitt barn. Inte heller pappan bedöms ha förmågan att ta hand om den ettåriga dottern. Mamman menar att hon klarar av det mesta av omvårdnaden och bara behöver hjälp med badning och matning av sin ettåriga dotter.
I kommunens utredning konstateras bland annat att föräldrarna uppvisar brister i föräldraförmågan och inte förstår vilka behov som den ettåriga dottern har. I domen framgår också att kommunen undersökt om flickan kan placeras hos morföräldrarna, men den bedömning som kommunen gör är att det inte är aktuellt.
Under förhandlingen i förvaltningsrätten yrkade även flickans ställföreträdare och offentliga ombud på att hon skulle bli kvar i familjehemmet. Ombudet menade att den ettåriga flickan åt och sov bra och utvecklades på ett bra sätt.
Förvaltningsrätten menar att föräldrarna gjort framsteg i sitt föräldraskap, men att de fortfarande saknar både förmåga, samt insikt i vad som är bäst för den ettåriga dottern, som är i en känslig och viktig period i sin utveckling.
Rätten konstaterar därför att föräldrarnas överklagan ska avslås och flickan även fortsättningsvis ska vårdas enligt LVU hos ett familjehem.