"Ett viktigt kulturarv"

Under lördagen är det de traditionella fyrdagarna, bland annat på Björns ö vid Hållnäshalvön. Svenska Fyrsällskapet kämpar för att bevara de fyrar som fortfarande finns kvar.

Ön Björn har en rik natur och många olika fågelarter.

Ön Björn har en rik natur och många olika fågelarter.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Tierp2019-08-03 12:00

Det är en solig och kall sommardag när tidningen besöker fyrön Björn som ligger längst ut i Björns skärgård, fem kilometer utanför norra spetsen av Hållnäshalvön. Ön är cirka femhundra meter lång och hundra meter bred. På östra sidan finns fyren med fyrvaktarbostäder.

Sedan 1859 har olika fyrar funnits på ön Björn. Den som står på ön i nuläget har funnits sedan 1959. Patrick Rehnberg har sedan några år ett fritidshus med sin familj på den lilla ön och bor där under sommartid. I övrigt kommer besökare men det finns inga flera boende. Familjen är "värdpar" för fyren och ansvarar för att öppna den, bland annat på de Internationella fyrdagarna, som i år pågår denna helg 3-4 augusti samt 17-18 augusti.

– Idag används fyren på ön som många andra fyrar ganska begränsat av sjöfarten eftersom gps:en har tagit över och tyvärr är det är inte så många som är intresserade av att komma till ön för att gå upp och titta i fyren. Folk är inte så intresserade av fyrar som de borde vara, säger Patrick Rehnberg med glimten i ögat och fortsätter:

– För ön Björns del handlar det inte bara om fyren. Det är det lilla samhället som har funnits här, i över hundra år har det levt folk på ön som har skött om fyren.

Patrick Rehnberg berättar att de som kommer till ön är dagsbesökare med egen båt som tar med sig en picknickkorg och fågelskådare eftersom ön är en fågeltät ö.

De senaste åren har fyren gått ned till batteri- och solcellsdrift, då ingen el längre finns kvar på ön. Det är enligt Tommy Öberg, samordnare för fyrdagen på Svenska Fyrsällskapet, det som är mest vanligt. Svenska Fyrsällskapet har i dag 4000 medlemmar och verkar bland annat för att fyrarna ska bevaras då många utgör vackra byggnadsminnen och ger exempel på sin tids högteknologi. Sällskapet verkar också för att sprida kunskap om det maritima arvet och det liv som levdes på dessa, ofta karga fyrplatser i en annan tid. Som ett led i detta arrangeras fyrdagarna varje år i augusti.

– Fyrarna är en del av vårt kulturarv. Många fyrar är ganska obetydliga ur den synvinkeln men det finns riktiga höjdare, till exempel den på ön Örskär norr om Gräsö, säger Tommy Öberg.

Han menar dock att det i dag inte skulle innebära något akut för sjöfarten om fyrarna försvinner – och att det är därför de är i fara.

– För de stora fartygen skulle det kanske inte betyda mer än att en säkerhetsnivå försvinner, de klarar sig med gps:en, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!