Det är det kritiska ekonomiska läget i Tierps kommun som gjort att den politiska kvintetten – Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – krävt och fått ta över den politiska makten i kommunstyrelsen redan nu och inte vänta till årsskiftet som är det normala.
Tisdagens beslut innebär att kvintetten nu har den politiska makten i både kommunfullmäktige och kommunstyrelse.
Skälet till att de fem partierna ville ta över nu är att de vill ta fram en hållbar budget för nästa år som bär deras politiska prägel.
– För att kunna bereda kommunbudgeten för 2019 på ett bra sätt måste vi tar över tidigare än årsskiftet, förklarar det nya kommunalrådet Sara Sjödal från Centerpartiet.
Även socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i 26 år, menade att tisdagens beslut var logiskt.
– Det ger den nya ledningen möjligheten att jobba budgeten, konstaterade han.
Den ekonomiska prognosen pekar mot ett minus på drygt 27 miljoner istället för ett plus på 20 miljoner för 2018 för kommunen.
För att samma sak inte ska upprepa sig 2019 krävs en omarbetad budget nu, menar Sara Sjödal.
– Det budgetförslag som togs fram av den tidigare politiska ledningen bygger på ekonomiska förutsättningar som gällde tidigare under året. Nu har vi ett annat ekonomiskt läge. Det krävs en översyn av ekonomin för att vi ska ha en budget som går ihop och ger ett överskott som väger upp årets underskott, säger Sara Sjödal.
Ett beslut om kommunens budget för 2019 kommer att fattas på kommunfullmäktiges möte i början av december.
För Bengt-Olov Eriksson som styrt i Tierps kommun i 26 år väntar nu en ny politisk tillvaro. Den 31 oktober lämnade han över som partiets förstanamn till Viktoria Söderling, som valdes till kommunalråd i opposition på tisdagens möte.
Hans nya uppdrag i Tierpspolitiken blir att sitta i kommunfullmäktiges presidium som andre vice ordförande. Uppdraget är helt nytt för Bengt-Olov Eriksson, men någon oro inför det nya uppdraget känner han inte.
– Jag har inte haft den här rollen någon gång tidigare, men jag känner ingen oro. Jag känner att jag har koll på hur omröstningar och propositionsordningar fungerar efter alla år som kommunstyrelsens ordförande, säger Bengt-Olov Eriksson.