Trots att Tierps kommun visste att en förälder på ett familjehem dömts för våldsbrott placerades barnet där. Det slutade med att barnet blev slagen av ena föräldern och tvingades placeras om till ett annat boende. Detta framkommer i en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om allvarliga missförhållanden som rör familjehemsplacerade barn och unga.
– När vi misstänker att det varit allvarliga fel i vår verksamhet anmäler vi det och lyfter upp det så att våra politiker får kännedom också. Vi uppmuntrar personalen att anmäla avvikelser och vår ambition är att hela tiden bli bättre, säger Mikael Sjöberg, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg på Tierps kommun.
I anmälan framkommer det att kommunen kände till ena förälderns brottslighet, men att det missades i lämplighetsutredningen som gjordes i samband med familjehemsplaceringen.
– Vi kan inte säkert säga att vi nekat familjehemmet tillstånd endast på grund av domarna som låg långt bak i tiden, men problemet var att den uppgiften inte fanns med alls i utredningen. Därför kunde vi inte problematisera kring uppgiften. Nu blev det fel ändå eftersom barnet blev slaget och vi måste se över våra rutiner.
När misshandeln uppdagades flyttades barnet till ett annat hem. Tierps kommun konstaterar att det inte var första gången som barnet bytt boende och att de upprepade omplaceringarna "kan påverka anknytningen och den unges tilltro till vuxenvärlden".
– Det är klart att det inte är bra att ett barn omplaceras flera gånger. I det här fallet tycker vi ändå det var bättre att hitta ett nytt hem än att barnet skulle vara kvar där den blivit slagen.
Kommunen uppger att liknande misshandelsfall har skett tidigare och att de förmodligen kan ske igen även om regelverket följs. I anmälan står det att "de utredningar som görs kan inte garantera fullt ut att liknande händelser aldrig händer igen."
– Det går inte att garantera att någon olämplig förälder på familjehem inte slinker igenom även om vi gör vårt jobb till det yttersta. Människor är människor. De kan vara lämpliga i ena stunden men några år senare har saker ändrats.
I en annan lex Sarah-anmälan framkommer att ett litet barn fått i sig familjehemsförälderns narkotikaklassade läkemedel och behövt uppsöka sjukhus. Läkemedlet, en tramadol-tablett, låg i förälderns ficka på morgonrocken. Föräldern ska ha undanhållit information om sitt hälsotillstånd för kommunen och efter att barnet fått i sig narkotikan avslutades samarbetet med det privata familjehemmet.
– Den typen av läkemedel måste man hålla mycket bättre koll på när det finns småbarn i hemmet.
Kommunen skriver att barnet hade kunnat bli allvarligt skadad om hen fått i sig fler tabletter.
Har Tierp kommun verkligen tillräcklig koll på sina placeringar av barn och unga?
– Jag tycker att vi på det stora hela har bra koll och vi följer kontinuerligt upp våra placeringar, bland annat besöker vi barn och unga i familjehemmet var tredje månad.
Så det är inget systemfel med för dålig kontroll av hemmen?
– Det är klart att vi kan konstatera vissa missförhållanden då och då men utifrån mängden ärenden är det förhållandevis sällan. Vi har väldigt kompetent och ambitiös personal som gör sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt för de här barnen.