Några av esteteleverna fanns på plats på biblioteket på tisdagen när UNT kollade in utställningen. Den 17-åriga Albin Hägerström är en av de elever som varit med och gjort de olika glaskonstverken.
För UNT berättar han hur man gjort när man skapat konstverken.
– Först lägger man in glaset i en varm ugn så att det blir platt. Sedan tar man ut det och fixar till det med hjälp av en form, förklarar han.
Den där varma ugnen kan man värma upp till 900 grader, något som behövs för att man ska få glaset mjukt och kunna forma det som man vill. När glaset är varmt lägger man det på ett rostfritt kärl. Med hjälp av kärlet kan man forma glaset på lite olika sätt.
Albin Hägerström har även valt att skära en del av sitt glas i långa trådar som han sedan gjort en stilig och färgglad skål av.
– Jag gillar att få göra olika saker och måla dem och rött är min favoritfärg, berättar Albin Hägerström.
Jonathan Riihinen och Alex Söderström går i samma klass som Albin. Ingen av dem går estetinriktningen, men de ville ändå hänga med till biblioteket och titta på klasskompisens utställning.
– Det är jättefina saker som Albin och de andra gjort, tycker de båda.
Även en tidigare elev på estetprogrammet - Felix Stork - har fått ställa ut en del av sina konstverk på biblioteket.
– Han tycker det här är jättekul och då är det självklart att han får vara med på utställningen. Han går nu på Kulturskolan och gör glaskonstverk där, förklarar Helene Landahl som är estetlärare på särskolans individuella program.
Helene Landahl förklarar att glastillverkningen är en del av verksamheten på det estetiska programmet där eleverna även får lära sig att jobba med andra material och bland annat måla och skulptera.
– En stor fördel med glastillverkningen är att det är en väldigt tillåtande teknik som ger eleverna många olika möjligheter när det gäller att skapa olika saker. Dessutom är det väldigt lätt och smidigt att använda färger i samband med detta, säger Helene Landahl.
Hon förklarar vidare att tillverkningen inleds med att hon, specialpedagogen Ann-Charlotte Fagerlund och elevassistenten Marcus Kastemyr diskuterar och lyssnar på eleverna vad de vill skapa. När man kommit fram till det så diskuterar man med eleverna hur de ska göra för att nå målet.
– Vi lyssnar på eleverna vad de vill göra och låter dem förverkliga sina tankar och idéer, säger Helene Landahl.
Utställningen kommer att pågå till den 28 april. Därefter kommer en del av konstföremålen att säljas. Intäkterna från försäljningen kommer bland annat att gå tillbaka till estetprogrammets verksamhet.