Hanteringen av det estetiska programmet har väckt lokalt engagemang. I våras redogjorde UNT för en föräldraröst som menade att skolan lagt sig på rygg och gett upp, exempelvis utan att marknadsföra programmet till de grundskoleelever som då gick i årskurs 8.
Föräldern talade med utgångspunkt i ett eget barn i åttan, som visat intresse för estetutbildningen och därför saknade just den informationen när gymnasiet under våren visade upp sig för åttondeklassarna. Förklaringen då var att osäkerheten kring programmets framtid gjort att det inte fanns med i gymnasieinformationen till grundskoleeleverna.
I ett höstbrev till Tierps kommun återkommer samma förälder med kritik mot det han kallar kortsiktighet kring hanteringen av estetprogrammet. Han uttrycker också bekymmer om de kvarvarande esteteleverna. De ”riskerar att få en urholkad utbildning” tror han och hänvisar till att flera lärarkrafter försvunnit sedan förra läsåret slutade. Föräldern menar att kommunen och Högbergsskolan i stället för att rusta ned borde satsa på estetprogrammet för framtiden. Han anser att utbildningens goda rykte i landet borde kunna användas i marknadsföringen av Tierp som gymnasieort.
Gunilla Olsson är den av Högbergsskolans tre rektorer som ansvarar för estetutbildningen. Hon försäkrar att de sexton elever som nu går i årskurs tre och defyra elever som går i årskurs två , ska kunna gå i mål med sina studier.
– Vi har anställt nya lärare och har hittat personal som kommer att göra ett fullgott arbete. Vi har haft individuella samtal med varje elev som nu går i tvåan och vår tanke är att de som vill slutföra ska få göra det.
Nästa läsårs sista estetkull i årskurs tre kommer som det ser ut nu att bestå endast av fyra elever, sedan tre elever som gick ut årskurs ett i våras valt att inte fortsätta.
– Vi har börjat titta på lösningar för det, säger Gunilla Olsson.
Hon vill för övrigt inte kommentera inriktningsbeslutet för gymnasieskolan, förutom att upprepa vad som tidigare sagts att det minskade programutbudet är en nödvändig anpassning till minskade elevkullar.