Epoken LP-fyndet går ur tiden

LP-fyndet i Tierp var ett av landets största företag inom sin bransch - att sälja vinyler. Nu går en epok ur tiden.

En epok tar slut. Nils-Erik Kilhström jobbade på LP-fyndet från slutet av 1970-talet fram till firman lades ner i början av det här året.

En epok tar slut. Nils-Erik Kilhström jobbade på LP-fyndet från slutet av 1970-talet fram till firman lades ner i början av det här året.

Foto: Christer Bergström

Tierp2017-06-11 09:00

LP-fyndet - skivköparnas paradis - lades nämligen ner den 17 januari i år. Samma dag som firmans grundare Karl-David Kihlström skulle ha fyllt 70 år.

När Karl-David Kihlström gick ur tiden i februari år 2016 så fortsatte hans bror Nils-Erik Kihlström och Karl-Davids sambo Berith Arnesson att sköta skivförsäljningen på nätet i ytterligare ett år.

Något av det som satt Tierp på kartan är brunnslock i gatan från ortens järnbruk - och LP-fyndet. LP-fyndet blev ett välkänt begrepp.

– Från början, när firman startade i början av 1970-talet, var vi ett postorderföretag. De sista cirka tio åren var det försäljning på nätet som gällde. Vi hade uppemot tio tusen titlar upplagda på nätet, både cd-skivor och vinyler. Nu har vi släckt ner webbsidan, säger Nils-Erik Kihlström som jobbade i företaget tillsammans med sin bror Karl-David från slutet av 1970-talet fram till nu då firman lagts ner.

Han tar fram en oöppnad försändelse från LP-fyndet. Visar hur postpaketen såg ut. Han tummar på det med en märkvärdig känsla.

– Det här var ett av de sista paketen vi skickade, till en kund i Forsa i Hälsingland, men det kom tyvärr i retur då kunden inte löste ut det.

Nils-Erik sprättar upp tejpen och öppnar. Drar ut två LP-skivor. Den ena är Elva kvinnor i ett hus, det sista soloalbumet på svenska av den svenska popsångerskan Agnetha Fältskog som gavs ut år 1975. Det andra är albumet Crash av den brittiska gruppen The Human League, utgivet 1986.

Vi sitter i LP-fyndets skivlager på Lövåsvägen i centrala Tierp. Omslutna av en så där 20 000-25 000 vinyler. Här finns också mycket annat material relaterat till musik som bröderna Kihlström samlat på under epoken LP-fyndet, som till exempel internationella musiktidningar.

Berith Arnesson förklarar att de rensar upp nu, ser vilka saker som kan kastas eller kan ha ett värde i att bevaras. Visst material har de skänkt till Skogsvallen i Östervåla och deras nyöppnade museum.

– Karl-Davids dröm var att nätbutiken skulle växa. Men det är en alltför stor uppgift för att vi ska klara av själva idag, säger Nils-Erik.

Hur startades LP-fyndet?

– Både Karl-David och jag hade ett brinnande intresse för musik, det var vårt största intresse. Vi köpte mycket skivor och började själva köpa på import från USA och England. Sedan ville våra kompisar att vi skulle beställa hem åt dom också. Skivköpen blev allt mer omfattande och då kom vi på det här; varför inte starta ett postorderföretag - LP-fyndet. Efter att ha haft vinylköp som en hobbyverksamhet startades firman hemma i lägenheten, året var 1972, berättar Nils-Erik.

Kataloger med sortimentet skickades ut över hela landet och som mest hade företaget tolv personer anställda.

Vid mitten av nittiotalet, efter att cd-skivorna gjort sitt intåg på marknaden, tappade LP-fyndet stora delar av sin postorderförsäljning, skivbutik öppnades då i Uppsala, men som senare såldes. I början av 1990-talet blev LP-fyndet Årets företag i Tierps kommun. LP-fyndets storhetsperiod var framförallt under 1980-talet. Som mest var årsomsättningen omkring 50 miljoner kronor med ett lager om cirka 300 000 vinylskivor.

Vad gjorde LP-fyndet så stort?

– Karl-David var ekonomen, jag hade kunskap om musiken. Vi hade ett brett utbud, mycket jazz, blues, country, pop och rock och ett lågt pris. Vi köpte genom amerikanska distributörer, engelska och svenska skivbolag. Vi började med cd-skivor år 1984, vi var nördar på vinyl, kanske skulle vi ha satsat mer på cd-skivor, reflekterar Nils-Erik och lägger till att han alltid gick till jobbet med glädje:

– Musik, det är levande saker det. Jag sätter på musik när jag vaknar, i bilen eller på nattduksbordet, då lever jag, musik är viktigt.

Skivlagret som är kvar finns det tankar på att försöka sälja av, antingen i delar eller allra helst hela partiet. De sitter på ett stort lager av vinyler i en tid då vinylskivan börjar göra comeback.

Hur påverkar det er just nu att vinylen är tillbaka igen?

– Det är möjligt att vinylerna blir mer lättsålda, men personligen tror jag inte att lanseringen av de nya vinylerna som är av tjockare material än de gamla, kommer att hålla framöver. Jag ser det på mina barnbarn, det är datorer och spotify som gäller, tyvärr, säger Nils-Erik Kihlström och fäster blicken på det sista skivpaketet från LP-fyndet, det som kom i retur, och säger lågmält; livet förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!