Den ska ge stöd i vardagen åt de ungdomar som fyllt 18 år.
Utskottet barn och ungdom beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen att verksamheten ska starta som ett projekt inom individ- och familjeomsorgen så snart som möjligt och pågå fram till årets slut. Därefter ska en utvärdering ske inför beslut fattas om fortsatt verksamhet. Tierps kommun har ett löpande avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Verksamheten har HVB-Bergis som bas, den startades 2007 och tar emot asylsökande ungdomar.
Det nu beslutade projektet riktar sig till de ungdomar som kommit så långt i asylprocessen att de fått permanent uppehållstillstånd och som från och med att de fyllt 18 år kan börja gå vidare till eget boende. Kommunen har fortsatt ansvar för ungdomarnas integration fram tills de fyllt 21 år. 18-plusverksamheten beskrivs som den sista etappen, då de lämnar Bergis och kan flytta till eget boende med bostadssocialt kontrakt.
– Då kommer det tillbaka många minnen, säger Ulla Rodestam Örsell, enhetschef på Bergis.
Hon har tillsammans med individ- och familjeomsorgens chef Kristina Kouva utarbetat projektplanen.
– Från många länder är man inte vana vid att leva med så stort individuellt ansvar som här, säger Ulla Rodestam Örsell.
– De har inga släktingar som anställer dem, de måste ta sig fram på egna meriter, bygga egna nätverk och hitta rätt i utbildningssystemet, säger hon.
På toppen av det ska de hantera det som alla ungdomar behöver hjälp med att lära sig, som matlagning och hälsa och annat som hänger ihop med en självständig tillvaro.
Ulla Rodestam Örsell påpekar vidare att en snabbare asylprocess innebär att tiden för introduktion på Bergis för många kan bli kort och att integrationen därför inte hunnit så långt. Med öppna stödinsatser i 18-plusverksamheten kan integrationsarbetet fortsätta och risken för utanförskap motverkas.