Samtliga åtta politiska partier som har platser i kommunfullmäktige i Tierps kommun fanns representerade på valdebatten på måndagen.
– Det känns bra att våra politiker tar oss på allvar och kommer hit och debatterar och diskuterar frågor som är viktiga för oss pensionärer, sa Gert Belin, ordförande i PRO i Tierp.
Vård- och omsorgsfrågorna stod i fokus under debatten, även om en del andra frågor som lindarna på Södra Esplanaden i Tierp och boulebanor också diskuterades.
Partierna var överens om att det måste finnas tillräckligt med platser på de kommunala vård- och omsorgsboendena för äldre människor.
– Det ska inte krävas någon kommunal prövning utan det ska finnas en garanti för alla människor som är 85 år att de har rätt till plats på ett vård- och omsorgsboende om man önskar, menade Kristdemokraternas Gunilla Wisell.
Socialdemokraten Viktoria Söderling, politiskt ansvarig för vård- och omsorgsfrågor, förklarade att det i dag finns 202 platser på vård- och omsorgsboenden i Tierps kommun.
– Vi har i dag ett tiotal platser lediga. För framtiden behövs flera platser, men då behöver vi tillgång till ytterligare mark så att vi kan bygga nya boenden, sa Viktoria Söderling.
Flera av åhörarna menade att den fysiska kontakten med hemtjänstpersonalen var viktig och inte fick urholkas eller tas bort. Från politiskt håll delade man den uppfattningen, men menade att den kunde kompletteras med olika tekniska lösningar för den som ville.
– I dag kan det vara så att man har fem väldigt korta kontakter med vårdpersonal varje dag. Här tittar vi på möjligheten till färre men längre hembesök med mera innehåll och kontakt varje dag, förklarade Viktoria Söderling.
Centerpartisten Sara Sjödal pekade även på mobila läkarteam som en bra vårdmöjlighet.
– När en äldre person är sjuk så kommer en läkare hem till patienten. Det är en bra lösning, istället för att en sjuk person ske ge sig i väg till läkaren på vårdcentralen, menade Sara Sjödal.
Miljöpartisten Kenneth Gunnarsson, betonade den fysiska kontakten, men menade att det också finns bra tekniska lösningar.
– Vi har flera exempel på vårdtagare som är uppkopplade via en kamera och kan prata med vårdpersonal när de vill ha hjälp, förklarade Kenneth Gunnarsson.
Både vänsterpartisten Eva Essim och moderaten Åsa Sikberg konstaterade att vårdyrket är tungt och att man behöver hitta lösningar på den tunga arbetsbelastningen.
Eva Essim ville att man skulle pröva sex timmar arbetsdag för vårdpersonal i kommunen.
Åsa Sikberg menade att rätt styrning och en ledning som är lyhörd och ansvarstagande skulle göra att flera vårdanställda valde att stanna kvar på sina jobb i kommunen.