– Det finns ett värde för oss att återskapa parken och även för hela bruksmiljön i Strömsberg. Att göra något annat skulle nästan kännas som ett helgerån, säger Per Sjödin.
De senaste veckorna har en hel del granskog avverkats kring herrgården i Strömsberg. Det är första steget i arbetet med att anlägga en engelsk park, precis som man gjorde för över 200 år sedan.
– Vi köpte tillbaka fyra hektar mark under 2011. Det området har tillhört herrgården men har ägts av ett skogsbolag de senaste åren. Skogen var redo att avverkas, vilket vi gjort de senaste veckorna. Totalt kommer parken att bli 6 hektar stor, säger Per Sjödin.
Som UNT tidigare berättat köpte Per och Kristel Sjödin Strömsbergs herrgård 2007. 2009 renoverade och öppnade de det gamla brukskapellet i Strömsberg. Under hösten återköpte de även herrgårdens gamla tvättstuga där de nu funderar på att inreda lägenheter. Den ursprungliga engelska parken anlades vid Strömsbergs herrgård på 1770-talet och fanns kvar fram till mitten på 1940-talet, då Stora Kopparberg övertog herrgården från familjen Wachtmeister.
– Begreppet engelsk park uppkom på 1700-talet som en reaktion mot barockparkerna, där allt var anlagt och välskött. Den engelska parken har syftet att se ut mer som en skog, det ska vara lite vilt. På 1700-talet satte man till och med ner döda träd i marken, för att få en äkta känsla, berättar Per Sjödin.
Nu har granskogen bredvid herrgården fått ge plats för kommande ädellövträd som lind, ek och björk. Det gamla stigsystemet med gott om plats för promenader finns kvar och ska göras tillgängliga på nytt. Planen är också att bygga en kopia av ett lusthus som tidigare fanns nere vid det som Strömsbergsborna kallar för kärlekskullen.
Per och Kristel Sjödin har sett ritningar över hur parken såg ut i slutet på 1700-talet och strävar efter att den ska återskapas så lik som möjligt.
– Vi vill vi bygga lusthuset just på kärlekskullen eftersom det legat ett lusthus där tidigare, säger Kristel Sjödin.
Nu ska de anlita en landskapsarkitekt för att få råd om parkens utformning. Förhoppningen är att kunna inviga parken i höst.
– Vi kommer till exempel att plantera lite större träd, dels för att rådjuren inte ska äta upp dem, dels för att kunna inviga parken så snart som möjligt, säger Per Sjödin.