En langosvagn som insats

Nu kan Tierpsborna äta langos från den nyöppnade gatuköksvagnen bredvid Åskars. Syftet med serveringen sträcker sig längre än att erbjuda mat – det är även ett sätt att hjälpa de utsatta i samhället.

Mikael Lahtinen, pastor vid Nordupplandskyrkans församling, tillsammans med sina samarbetspartners Peter Blixt Kullander och Benny Lindqvist som arbetar på Björkbacken.

Mikael Lahtinen, pastor vid Nordupplandskyrkans församling, tillsammans med sina samarbetspartners Peter Blixt Kullander och Benny Lindqvist som arbetar på Björkbacken.

Foto: Julia Löndal Jonsson

Tierp2014-06-24 09:00

Jenny Söder tittar ut genom luckan på langosvagnen. Hon har praktiserat här sedan den öppnade för knappt två veckor sedan. Innan dess bodde hon på Björkbackens behandlingshem för missbrukare.

– Det är jättebra att få arbeta här. Det gör att jag får bättre självförtroende, säger hon.

Langosvagnen är öppen torsdag till lördag och då får hon göra langosdeg, städa, förbereda pålägg och ta hand om kunder - under ledning av Kristin Lathinen, som driver gatuköket.

– Vi har precis börjat med arbetsträningen och det är roligt att det verkar gå bra. De boende på Björkbacken är unga och har livet framför sig, så det är kul att hjälpa till, säger Kristin Lahtinen som också är pastor vid Tierps lokala församling, Nordupplandskyrkan.

Den första maj i år köpte Nordupplandskyrkan byggnaden där Åskars konferensanläggning tidigare låg. På tomten finns plats för gatuköksvagnen – och där har den tillstånd att stå utan tidsgräns. Kunderna är till stor del besökare vid församlingens loppis och gudstjänst, men även förbipasserande stannar till för en matbit.

Kristin och hennes man Mikael Lahtinen flyttade till Tierp med en vision om att göra staden till en bättre plats. Första prioritet var att hjälpa de utslagna.

– Får man bort personer från sitt missbruk så gynnas alla: både missbrukaren själv, anhöriga och hela samhället i övrigt, eftersom det blir mindre kostnader och mindre stök. När vi fick in missbrukare på behandling såg vi att det lyckades. Så kommunen sökte oss och frågade om vi inte kunde starta ett eget boende här i Tierp, säger Mikael Lahtinen.

Resultatet blev Björkbacken: ett stöd- och motivationsboende för missbrukare, som grundades förra året av LP-verksamheten i samarbete med Nordupplandskyrkan och Tierps kommun. LP-verksamheten är pingströrelsens beroendevård för utslagna människor. Ordförande är Benny Lindqvist, som vid UNT:s besök är på plats vid Åskars.

Han är tacksam för samarbetet med Nordupplandskyrkan.

– Vi är väldigt glada för deras loppis och gatuköksvagn, eftersom det gagnar vår verksamhet på Björkbacken, säger han.

Mikael Lahtinen fyller i att det är viktigt att tänka steget längre när det gäller missbruk.

– Vi tänker inte bara på nykterheten i sig. Vi tänker på hur personen ska kunna komma vidare, med boende, jobb och ekonomi, säger han.

julia.londaljonsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om