– Förändringen handlar om att vi ser skillnader i studieresultat på de båda skolorna. Genom att flytta eleverna från Centralskolan till Aspenskolan räknar vi med att kunna stärka utbildningen och förbättra skolresultaten, säger Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet för barn och ungdom som är politisk ansvarig för skolfrågorna.
I den rapport som ligger till grund för förslaget till nya organisationen konstateras att det finns utmaningar när det gäller måluppfyllelse i skolan och att socioekonomiska faktorer påverkar kunskapsresultaten på olika skolor, bland annat Centralskolan och Aspenskolan.
Konkret innebär förslaget, som ännu inte behandlats politiskt, att Centralskolan från höstterminen 2020 kommer att ta emot elever från förskoleklass till årskurs sex samt möjligen sär- och träningsskolelever från förskoleklass till årskurs nio. Aspenskolan som byter namn till Högbergsskolans högstadium blir den enda skolan i Tierp som tar emot elever från årskurs sju till nio från höstterminen 2020.
I beslutsunderlaget sägs också att förändringen ska säkerställa en god integration och blandning av skolelever.
– Den här förändringen innebär att vi kan samordna verksamheterna bättre på olika skolstadier i framtiden. Dessutom kommer vi genom ett samarbete mellan högstadiet och gymnasiet på Högbergsskolan att kunna nyttja olika skollokaler på ett bättre och effektivare sätt, menar Lotta Carlberg.
UNT har varit i kontakt med föräldrar som har barn på skolorna och som känner oro inför förändringarna. Flera tror att högstadieklasserna på Högbergsskolan kommer att bli större, vilket kan påverka undervisningen.
– Vi kommer så långt det är möjligt att försöka hålla samman nuvarande klasser. Det innebär att klasser som flyttas från Centralskolan till Högbergsskolan inte kommer att splittras och fördelas på andra klasser, säger Lotta Carlberg.
Så detta handlar inte om att spara pengar?
– Nej. Det här handlar om skolresultaten. Fortsätter vi som förut består våra problem.
Från fackligt håll har man tagit emot utredningen, men saknar en konsekvensanalys om vad förändringarna kan innebära arbets- och verksamhetsmässigt för skolan.
– Vi ska få en konsekvensanalys innan onsdag då vi ska träffa arbetsgivaren. Men redan nu ställer vid oss frågande till tidsaspekten och om det är rimligt att göra om högstadieorganisationen och gå från två till en skola i Tierp till nästa höst, säger Christer Olausson, facklig företrädare för Lärarnas Riksförbund.