En egen dag för hemmabryggare

På lördag är det återigen tid för Ölets dag vid Lövstabruk. En dag där den enskilda hemmabryggaren står i fokus.

Hans Wallenberg och Sven Östlund i föreningens bryggstuga.

Hans Wallenberg och Sven Östlund i föreningens bryggstuga.

Foto:

Tierp2015-07-30 12:10

En kvalmig och ljummen förmiddag möter vi upp föreningen Lövstaölets vänners ordförande Sven Östlund samt kassör Hans Wallenberg utanför föreningens egen bryggstuga i Lövstabruk. På bordet står ölglas innehållande olika maltsorter: Karamellmalt, rökmalt, chokladmalt, basmalt och specialmalt. Alla ger de ölet en annorlunda karaktär.

– Den här gör ölet mörkare och ger det en kraftigare smak. Man känner kaffearomen tydligt, säger Sven Östlund och smakar på ett korn.

Det är en konst att brygga öl. Varje minut och milligram är avgörande för dess utfall. Det finns lika många varianter som det finns människor och det är just därför Ölets dag infördes.

– Meningen är att vi ska utbyta erfarenheter oss ölbryggare emellan. De som tävlar kommer med sin egen öl, men det är upp till dem om de vill bjuda, säger Sven Östlund.

Ölets dag och Lövstaölets vänner är alltså inte att förväxla med aktiebolaget Leufstabruk Bryggeri som drivs av Lövstaölets vänner. Dagen är enbart till för de privata hemmabryggarna som alltså inte har tillstånd att sälja den egna ölen – men att bjuda är tillåtet. Och det är alltså besökarna som i sin tur röstar framdet bästa ölet bland de cirka 20 personer som tävlar.

– Jag kommer exempelvis ställa upp med en ljus modern lager i ena klassen och en mörk belgisk ale i andra klassen. Och jag vill ju vinna så jag kommer att bjuda så många som lagret räcker, säger Sven Östlund.

Hur kommer det gå tror du?

– Ja, gör man en god öl så går det bra, säger Sven Östlund.

Men konkurrensen har hårdnat med det ökande intresset för att brygga egen öl. Idag är de 260 medlemmar i Lövstaölets vänner, av dessa är det ungefär 20 procent som är aktiva bryggare. Och de tror att det är hantverket som lockar.

– Det är ju precis som med matlagning: Man kan stå och tillsätta lite av varje för att uppnå den perfekta smaken – det är tjusningen med det hela, menar Sven Östlund och Hans Wallenberg.

Det är också anledningen till att ölsorten Indian Pale Ale blivit så populär inom föreningen tror de – den innehåller nämligen mycket smak och är relativt enkel att brygga.

Tillsammans delar föreningsmedlemmarna på det lilla bryggeriet i Lövstabruk, precis intill det kommersiella bryggeriet. Enligt reglerna får man bara lov att göra själva stamvörten i en gemensam lokal – jäsningen måste utföras hemma.

– Det är lite som en tvättstuga, man bokar tid och ansvarar sen för att det är rent och snyggt när man är klar. Men själva jäsningen, när alkoholen bildas, sker alltid hemma hos den som brygger – annars är det inte hembryggt, säger Sven Östlund.

Ölets dag börjar lördag klockan 13 vid Lövstabruk utanför Tierp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om