Tillsågad ?- vad vill du säga med titeln, frågar jag när vi träffas hemma hos Karl Åke Lindblad.
– Skutskär var helt dominerad av sågen och pappersmassefabriken när jag växte upp. Alla jobbade på sågen eller fabriken. I min klass i tvåan till exempel var det bara två pappor som inte var anställda av Bolaget som drev fabriken och sågen, berättar Karl Åke Lindblad och fortsätter:
– Eftersom fabriken och sågen dominerade sysselsättningen var det naturligt att i stort sett alla män började att jobba där efter yrkesskolan. Kvinnorna blev hemmafruar och skötte hemmet efter husmoderskolan.Tillsågad? Nej, jag blev inte tillsågad, jag hamnade aldrig på sågen eller fabriken, utan gick min egen väg.
Karl-Åke Lindblad började att läsa vid högskolan i Gävle och senare universitetet i Uppsala. Han arbetade bland annat som ämneslärare på Rotskärsskolan i Skutskär och var under många år tjänsteman vid Älvkarleby kommun, bland annat som näringslivschef.
I boken minns Karl Åke Lindblad främst 1940- och 1950-talen. Den är fylld av nostalgi, av allt det som präglade livet och samhället under dessa två årtionden. Mycket illustreras med bilder.
Mycket av det som är självklart i dag, fanns inte då. Han berättar exempelvis om hur tv, radio, telefon, kulspetspennor, kylskåp och bil inte var självklarheter.
– Men det som inte fanns, saknade vi inte heller, säger han koncist.
I dag är Skutskär ett helt annat samhälle. Sågen är nerlagd sedan cirka trettio år och fabriken inte alls lika dominerande.
– I dag arbetar omkring tre hundra personer i fabriken, som mest var antalet anställda 2000. Risken att bli tillsågad i Skutskär i dag är mycket liten, om den ens finns. En följd av att sysselsättningen gått ner är att fler Skutskärsbor pendlar till andra orter. Samtidigt är även samhället präglat av en stark inflyttning.
– Vi har goda kommunikationer med främst Upptåget, säger Karl Åke Lindblad som hoppas att han med boken kan ge andra en inblick och känsla av hur det var att växa upp och formas av 1940- och 1950-talens samhälle i Skutskär.
christer.bergstrom@unt.se