Konkurrensen från exportländer, inte minst efter EU-inträdet, är en av utmaningarna för 110-årsjubilerande Wollerts Spannmål AB, med huvudsäte i Tierp.
– Utvecklingen oroar, inte minst den många gånger orättvisa konkurrensen från utlandet för våra bönder, men det vi kan göra är att försöka anpassa verksamheten till verkligheten, menar far och son Svante Wollert och Carl Wollert, tredje och fjärde familjegenerationen som i dag driver enheter på tre orter i Norduppland.
Kvarnen i Mehedeby inköpte Carl Wollert (den äldre) 1934. Under sonen Ingemar Wollerts ledning riktades produktionen under 1950- och 60-talen framför allt på fodertillverkning samt på produktion av pellets, vilket fortfarande är en stor produkt. I Mehedeby byggdes kvarnen till med en spannmålssilo 1981. Svante Wollert, som övertog driften av företaget 1990, har fortsatt expanderingen med butik och lager i Tierp, förvärv av Tunafoder i Skärplinge och smådjursfoderföretaget Petfood AB. 2013 övertogs också driften av Lantmännens silo i Tierp, och i fjol utökades butiken i Skärplinge.
– Huvudverksamheten är fortfarande lagring och förädling av spannmål i vårt centrallager i Tierp, som vi köper från lantbrukare och sedan säljer till bland annat livsmedels- och fodertillverkare och djurägare i hela Sverige, berättar Carl Wollert.
– Ett normalår tar vi emot 10 000–15 000 ton spannmål, mest förstås på hösten men även resten av året, tillägger Svante Wollert.
Årets extremtorra sommar innebar däremot en halvering av mängden spannmål.
– Det har varit en säsong vi hoppas få slippa uppleva igen, där framför allt bönderna fått ta den stora ekonomiska smällen, säger Svante Wollert.
Wollerts Spannmål AB har tredubblat årsomsättningen under den senaste 30-årsperioden, till cirka 50 miljoner kronor. Företaget sysselsätter i dag ett 15-tal personer, allt från butiks- och kontorspersonal och säljare till chaufförer – som håller företagets tre lastbilar rullande.
Det stora orosmolnet är framför allt osäkerheten om hur framtidens svenska jordbruk kommer att se ut.
– Det vi kan göra är att försöka ha fler ben att stå på, där försäljning av bränslepellets och gruskörning och snöröjning är exempel, tillägger Carl Wollert.