Elever fick en glimt av yrkeslivet
I stilenlig hög mössa tog bagargesällen och yrkesläraren Mattias Landén i från tårna när han med stor inlevelse och utbredda armar visade hur man fick ta i förr i tiden för att bearbeta degarna. Han var en av ett tjugotal yrkesföreträdare som spred arbetslivskunskap i Örbyhus skola på måndagen.
Måndag 22 mars var det temadag om olika yrken för åk 6-9 vid Örbyhus skola. Ett 20-tal yrkes- och branschföreträdare informerade, bland dem bagaren och yrkes läraren Mattias Landén, Ekebygymnasiet.
Foto: Anders Badner
Bagaren Mattias Landén hade fått upp ångan redan till första passet. Fast att bageriyrket är exceptionellt morgontidigt stämmer inte nödvändigtvis längre.
- Ni har säkert hört att man ska baka med smör och kärlek och måste gå upp tidigt, sa han.
Smör behövs fortfarande. Kärlek till såväl jobbet som degen och kunderna är aldrig fel. Däremot har många av dagens bagare tack vare maskiner och tekniska möjligheter att förbereda och jäsa degar ett jobb med rätt normala arbetstider, visste han att berätta.
Den rutinerade bagaren hann vidare ge smakprov på bageriernas yrkesspråk.
- Vi gräddar inte utan bakar av, men först ska brödet raska, det vill säga jäsa.
Han berättade om yrkesuniformens hygieniska betydelse och avfärdade en myt om varför den veckade vita mössan är så hög. Den som säger att:
- Om man bakar något riktigt gott så kan man gömma det i mössan och ta med hem utan att betala.
Närmare sanningen ligger att mössan symboliserar yrkeskunnande och att bagarmäster hade högst huvudbonad.
Initiativet till yrkesdagen vid Örbyhus skola kom från de båda lärarna Anna Granlund och Karin Pantefors som tillsammans med skolans studievägledare Susanne Almlöf utformat dagen. De ville utmana den traditionella praon och försöka göra något mer. Liksom att kompensera för prao som inte alltid är så givande, eller för studiebesök som av praktiska- eller säkerhetsskäl inte går att genomföra. Genom en elevenkät fick de fram vilka yrkes- och branschföreträdare som efterfrågades. Det blev en jättelång lista, som till slut landade i att ett 20-tal yrkesrepresentanter kom till skolan.
Lätt stressade organisatörer kunde en bit in på förmiddagen konstatera att det mesta funkade, efter små justeringar på grund av förhinder och dubbelbokningar. Förarbetet till yrkesdagen har de planer på att involvera eleverna i nästa gång.
- Vi vill göra eleverna så delaktiga som möjligt. Hela yrkesdagen kan bli ett elevprojekt. De kan göra elevenkäten, planera och skriva skyltar, säger Anna Granlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!