Egen vattenkraft kan lyfta bruket

Återskapa ett vattenkraftverk i Lövstabruk. Det är slottsarkitekt Dick Sandbergs vision för att göra bruket mer självförsörjande.

Lars-Erik Löfström och Dick Sandberg vid verkstaden i Lövstabruk, med utrymme för nya verksamheter. Lokalproducerat och närodlat skulle passa fint ihop med Lövstaölet tycker slottsarkitekten.

Lars-Erik Löfström och Dick Sandberg vid verkstaden i Lövstabruk, med utrymme för nya verksamheter. Lokalproducerat och närodlat skulle passa fint ihop med Lövstaölet tycker slottsarkitekten.

Foto: Anders Badner

Tierp2013-01-13 13:09

Idén om nutida kraftproduktion väcker han i slottsarkitektens rapport för 2012. Han tror även att en satsning på lokal energiproduktion skulle kunna ge ägaren, Statens Fastighetsverk, en unik profil och ledarroll för att hitta nya energilösningar till historiska byggnader, som med stor energiåtgång och där möjligheterna till besparingar av tekniska, estetiska eller byggnadsvårdande skäl är begränsade.

Slottsarkitekten påminner i sin rapport om att tillgången på vattenkraft en gång var avgörande för etableringen av Lövstabruk, men att resursen i dag rinner förbi outnyttjad. För honom handlar det om att kombinera gårdagens resurssnåla tänkande med modern teknik. En öppning för framtiden ser han i möjligheten att starta forskningsverksamhet i Övre Kvarn. Där måste ändå en flaskhals i brukets vattenvägar åtgärdas och bland slottsarkitektens förslag finns att öppna en av kanalerna genom den gamla kvarnen, för att mildra vårflodens verkningar.
– Nu tar vattnet okända vägar och det är inte bra för husen, säger han.

Ska man ändå in och öppna en gammal passage genom kvarnen tycker han att det är ett lämpligt tillfälle att släppa in forskare från Uppsala som letar bra plats för test- och utbildningsverksamhet.
– Ångströmslaboratoriet vill teckna ett kontrakt på 30 år. De ser det här som en stor möjlighet för att testa turbiner och små kraftverk i strömmande vatten, säger han och ser positivt på möjligheterna.
– Rent tekniskt skulle det kunna göras i morgon. Det skulle inte påverka vattenföringen och kräver därför ingen vattendom, menar han.
Mer omsorgsfulla kalkyler, vattendomar och utredningar krävs däremot för ett nytt elproducerande kraftverk i Lövstabruk, lämpligen placerat i det nedre fallet vid vattenvägarnas södra utlopp från bruket. Men det skulle kunna ge ett tillskott som säkert med råge skulle räcka till elförsörjning åt herrgårdens bergvärmepump.

– Mer miljövänlig än så kan man inte gärna bli.
Det konstaterar Per Nelander, sedan 1 december 2012 fastighetsverkets förvaltare för Lövstabruk.
– En intressant fråga även om vattenkraft är en främmande fågel för oss. Så säger han om idén att ta tillvara vattenkraften i ån.
Som förvaltare har han andra mer konkreta frågor än vattenkraftsutbyggnad på sin lista. En är att hitta nya hyresgäster till de för närvarande omkring 4 000 kvadratmeter outhyrd lokalyta passande som verkstad, ateljé och liknande. Fler hyresgäster ger förvaltaren bättre ekonomi. Det skulle också gynna utvecklingen av besöksmålet Lövstabruk, något som numera också ingår i förvaltarens uppdrag från regeringen.
– Mer uthyrt ger ett mer levande bruk, konstaterar Per Nelander.

Slottsarkitekten Dick Sandberg har förslag till inriktning, även när det nytillskott av verksamheter. I den stora verkstaden utnyttjar Lövstaölet några utrymmen men där finns plats för mer. Lokalproducerat och närodlat och med plats för lokal matmarknad skulle passa bra ihop med öltillverkningen, tycker han.
Andra angelägna uppgifter är att förbereda omläggning av flera trätak som snart måste göras.
– Vi måste ha framförhållning. Det säger Dick Sandberg och syftar på arbetet att tillverka takspån, som måste tjäras och hinna torka under några år innan de kan användas.
Turligt nog vet brukets drifttekniker Lars-Erik Löfström hur den driftsäkra spånsågen från 1885 används för att såga tätväxt furu till takspån av rätt dimension. Men arbetet tar sin tid, till flera och stora tak.
– Det gick nog åt ungefär en halv miljon spån när vi la om taket på kyrkan, minns Lars-Erik Löfström.

FAKTA

Statens fastighetsverk förvaltar de flesta av omkring 300 statliga byggnadsminnen i landet. Till ett drygt 30-tal av de mest krävande fastigheterna, däribland Lövstabruk, har verket knutit särskilda slottsarkitekter. Deras uppdrag är att som vaksamma experter långsiktigt säkerställa kvalitet och kontinuitet i vården och den arkitektoniska gestaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om