Efterlyser historier från Sandby – med kvinnor

Just nu håller släktforskaren och historieläraren Hans Belin på att samla in berättelser från Sandby som kommer att publiceras i hans andra bok. Men historierna bör helst beskriva kvinnornas liv, menar Belin.

Släktforskaren och den tidigare historieläraren Hans Belin efterlyser berättelser från trakterna kring Sandby till hans andra bok om socknen.

Släktforskaren och den tidigare historieläraren Hans Belin efterlyser berättelser från trakterna kring Sandby till hans andra bok om socknen.

Foto: April Caarph

Tierp2020-11-14 10:00

Det var Hans Belins passion för släktforskning och kärleken till sin gamla hembygd som gjorde att han bestämde sig för att skriva sin första bok, "Sandby – en by i Uppland", som publicerades förra året och som presenterar flera historier som har utspelat sig under 1700- och 1800-talet.

I sitt researcharbete utgår Hans främst från äldre tidningsartiklar, kyrkböcker och husförhör, men han hämtar även information från släkt och vänner som har bott eller som bor i byn. Till sin nya bok efterlyser han berättelser från allmänheten som har koppling till bygden kring Sandby under föregående sekelskift.

– Jag skulle vilja hitta fler personer att skriva om. I min första bok skriver jag om flera personer frän Sandby, antingen är de uppväxta i bygden, haft familj där eller så har de flyttat dit, säger Hans Belin och fortsätter:

– Så nästa bok blir en slags uppföljning på den första med fokus på 1900-talet och möjligtvis även 2000-talet.

Några av de historier som kommer att nämnas i den nya boken är främst om bröderna Karl och Oskar Gustavsson som startade Sandby lådfabrik på 1930-talet samt folkskolläraren Sigfrid Öhman. Sigrid kom till Sandby i slutet av 1890-talet och bodde där i 40 år. 

Från början är han historiker och har arbetat som historielärare i nästan 30 år. Det var i början av 2000-talet som han bestämde sig för att börja släktforska på riktigt. Redan i tidigt skede lade Hans märke till att mycket av den information som han hittade i de äldre källorna främst handlade om männen.

undefined
Hans Belins första bok behandlade Sandby under perioden 1700- och 1800-talet. Nästa bok kommer främst handla om socknens historia på 1900-talet.

– Det är så med släktforskning, det är bara männen som finns nedskrivna i de äldre böckerna då det är de som är registrerade som husbonde, husfader och så vidare. Sedan kommer kvinnan och barnen, men de är bara namngivna. Vad de gjort eller arbetat med är uppgifter som är jättesvåra att hitta.

Varför var det så?

– Då var ju allt koncentrat på männen och vad de gjorde. Men i samband med att jag skrev min första bok så hittade jag faktiskt en historia om en barnmorska som kom från Sandby, så hon finns med. Jag vet sedan tidigare att det har funnits en del sömmerskor i bygden, dem skulle jag gärna vilja skriva om.

I nuläget är förhoppningen att hans andra bok i serien om den lilla byn i norduppland ska publiceras till våren 2021. 

Hans Belin

Hans Belin är född och uppväxt i Sandby. Han flyttade från bygden vid 22 års ålder i samband med att han började studera på annan ort.

Hans har tidigare studerat historia och har arbetat som historielärare på gymnasiet i nästan 30 år. 

Idag är han pensionerad och bor i Uppsala. 

Just nu arbetar Hans Belin med att samla in information och historier hämtade från Sandby. För att läsa mer om arbetet och hans projekt eller lämna tips, besök Hans Belins hemsida: www.karlholm.nu/sandby.

Karta: Sandby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!