– Jag är glad att vi kan öppna ögonmottagningen i Tierp igen och flytta vården närmare våra medborgare, förklarar det socialdemokratiska regionsrådet Vivianne Macdisi.
Hon konstaterar att det har varit en lång resa för att nå i mål med en nyöppning av mottagningen.
I början på 2015 stängde Akademiska sjukhuset ned ögonmottagningen i Tierp på grund av lokalproblem samt att utrustningen var gammal och för dyr att ersätta med ny. Vidare så gick den dåvarande ögonläkaren i pension och det var svårt att rekrytera en ny läkare.
– Det här var inget vi önskade och vi har sedan stängningen 2015 haft samtal med Akademiska sjukhuset om att de ska öppna upp mottagningen igen. De har också fått 2,5 miljoner kronor årligen från Region Uppsala för att sköta den här verksamheten, förklarar Vivianne Macdisi.
Efter en hel del utredningsarbete och sökande efter lokaler så är verksamheten nu på plats igen.
I två rum på bottenplanet i vårdcentralen, mellan habiliteringen och audionomen, kommer ögonmottagningen att hålla till. När UNT besöker lokalerna på tisdagen är arbetet i full gång med att ställa i ordning och få all utrustning på plats.
– I stort all utrustning som vi kommer att ha här är nyinköpt, berättar Marianne Säfwenberg som är avdelningschef på ögonkliniken vid Akademiska sjukhuset.
Nästa tisdag är första dagen som ögonmottagningen håller öppet. Ögonsköterskan Inger Fällman och undersköterskan Ann-Catherine Pettersson kommer att ansvara för verksamheten som ska hålla öppet en dag i veckan.
På mottagningen kommer det att bli möjligt för personer med bland annat glaukom (grön starr) och de som fått försämrad syn till följd av diabetes att få hjälp med synkontroller och vissa undersökningar.
– I vissa fall kan det dock bli så att man behöver åka in till Akademiska sjukhuset för undersökningar samt att träffa ögonläkare, förklarar Inger Fällman.
Ann-Catherine Pettersson tror att mottagningen i Tierp kommer att underlätta för många äldre människor nu när vården kommer närmare dem.
– Det blir långa och tidskrävande resor om man bor i Tierp eller Älvkarleby och ska in till Uppsala på en synkontroll. Jag hade en patient från Älvkarleby alldeles nyligen som sa att han hade bokat av sin tid i Uppsala om han känt till att vi skulle öppna här, förklarar Ann-Catherine Pettersson.
Vivianne Macdisi förklarar att ambitionen från politiskt håll är att flytta ögonsjukvård och annan specialistvård närmare medborgarna om det är möjligt.
– Det här är ett exempel på vad vi vill och där det är möjligt - nämligen att göra sjukvården lokal och flytta ut den närmare medborgarna, säger Vivianne Macdisi.