– Det är både en glädje och lättnad att boken äntligen är klar, säger Örbyhusbon Esbjörn Hogmark.
För tidningen berättar han att bokarbetet varit en stor del av hans liv under lång tid.
– De fem sista åren när jag hållit på med skrivande och layout av boken så har jag lagt ner runt niohundra timmar per år på den, säger han.
Nu är boken som heter ”Nyckelharpan – ett unikt svenskt kulturarv” klar och den första upplagan på 2 500 exemplar ska vara färdigtryckta till helgens kulturarvsdagar i Österbybruk. Där ska boken presenteras och så kommer det att bjudas på nyckelharpsmusik.
– Boken ska ses som en encyklopedi över nyckelharpan. Den tar upp och belyser nyckelharpan ur en rad olika perspektiv med tillverkningen som huvudfokus, säger Esbjörn Hogmark som är riksspelman och nyckelharpsbyggare.
Boken baseras på Esbjörn Hogmarks erfarenheter från de cirka 40 år som hans spelat och byggt nyckelharpor.
Han förklarar att boken även ska ses som en hyllning till den legendariske norduppländske riksspelmannen Eric Sahlströms gärning och engagemang för att lyfta fram musiken och byggandet av nyckelharpor.
– När Eric Sahlström började spelade nyckelharpa på 1930-talet fanns det kanske ett tiotal personer i nordöstra Uppland som spelade instrumentet. Men efter att Eric fick chansen att spela på radion 1941 började allmänheten få upp ögonen för instrumentet.
– Därefter han intresset för instrumentet växt ytterligare under årtiondena till att i dag vara ett instrument som tilltalar många samt ingår i flera olika musikaliska universitetsutbildningar, säger Esbjörn Hogmark.
Han förklarar att i dag spelar bara i Sverige ett par tusen personer nyckelharpa regelbundet.
– Sedan finns det även en hel del människor utomlands som spelar instrumentet, konstaterar han.
Parallellt med att spela och bygga nyckelharpor så driver Esbjörn Hogmark ett arbete med att få in nyckelharpan på FN-organet Unescos immateriella världsarvslista. Syftet med listan är att trygga så att icke-materiell kultur inte faller i glömska.
– Jag hoppas att den här boken ska bli en bra stöttepelare i det arbetet. När det gäller detta arbete är det viktigt att få gehör och få med sig den svenska kulturministern Amanda Lind. Hon finns faktiskt omnämnd samt finns med på bild i boken, säger Esbjörn Hogmark.