Efter kartläggningen: Tierp ska bli mindre segregerat

Kommunen har fått en halv miljon kronor av delegationen mot segregation. Pengarna har använts till en kartläggning i hopp om att minska segregationen inom flera områden i framtiden.

Tierps kommun har fått en halv miljon kronor av delegationen mot segregation.

Tierps kommun har fått en halv miljon kronor av delegationen mot segregation.

Foto: April Caarph

Tierp2021-05-22 09:30

– Vi har haft en känsla av det har funnits en segregation i Tierp utifrån socioekonomiska förhållanden och bostadsort, men vi har också sett det på skolnivå. Då ville vi få fram ett underlag för att kunna arbeta med rätt saker för att minska segregationen och de livsförhållanden som finns mellan människor, säger Tierps kommuns kommundirektör Randi Graungaard

Kartläggningen belyser de skillnader som finns gällande uppväxtvillkor i kommunen samt vad dessa skillnader kan bero på. Den visar även att det finns tydliga indikationer på att barn och unga som kommer från socioekonomiskt utsatta familjer löper högre risk att hamna i ett långsiktigt utanförskap.

Rapporten är en del i Tierps kommuns arbete för att kartlägga den sociala hållbarheten inom de mål som finns inom Agenda 2030. Tidigare analyser som genomförts visar att segregationen har tilltagit på senare år och kommunen ser ökade skillnader i såväl hälsa, ekonomi som skolresultat. 

Faktorer som man nu vill förändra med hjälp av den kartläggning som genomförts. 

– Att det funnits socioekonomiska utmaningar inom kommunen är inget nytt, kartläggningen ger oss politiker en bättre förståelse för helheten, säger Sara Sjödal (C) kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Det som har varit intressant med rapporten är att den redovisar de bakomliggande faktorerna lite mer på djupet. Vilket är bra, det behövs bättre förståelse och kunskap för att kunna minska segregationen. Vi politiker har alla ett ansvar att jobba för minskad segregation.

Rapporten baseras på statistisk analys samt intervjuer med fokusgrupper och kommunala tjänstemän, föreningar samt ungdomar. En av de faktorer som sticker ut i rapporten är den demografiska aspekten där vissa områden i kommunen är mer segregerade än andra. 

Hur kommer ni använda rapporten för att minska de skillnader som finns?

– Vi har inte ännu dragit några slutsatser utifrån rapporten, men den kommer finnas med som ett underlag när vi ser över vissa ärenden i framtiden, säger Randi Graungaard. 

– Det skulle exempelvis kunna handla om att ett upptagningsområde inom en skola utifrån bostadsort kan behöva se annorlunda ut för att på så vis minska segregationen. 

Tidningen kommer i ett antal artiklar att titta närmare vad Tierps kommuns kartläggning har kommit fram till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!