Skärplinge SHK är en ishockeyförening som profilerat sig med sin satsning på flick- och damishockey.
Innan pandemin bröt ut och PEK-hallen i Skärplinge stängdes för träning hade klubben ett åttiotal flick- och damspelare i klubben: i seniorlag, juniorlag och ett par ungdomslag.
Pandemin har stängt ishallen och möjligheten till isträningar och matcher för alla som är födda tidigare än 2005.
– Runt hälften av våra spelare på flick- och tjejsidan är i åldersspannet 15 till 18 år och påverkas av riktlinjerna. Erfarenhetsmässigt vet vi att det här är känsliga år där många tjejer väljer att sluta med idrott, säger Katarina Larsson, ungdomsansvarig i Skärplinge SHK.
Exakt hur det läget ser ut i dag är oklart.
– Vi får dock lite signaler att en del börjar fundera på annat än ishockey nu när hallen är stängd. Vi tittar därför på alternativa möjligheter med träning utomhus och andra gruppsammankomster för våra äldre spelare.
Även Hos Tobo-Örbyhus FF (TÖFF) som har nio ungdomslag i innebandy följer man riktlinjerna konsekvent trots att de kan påverka spelare i olika lag.
– Bara tränare och spelare får vara i hallen under träning. Det är bra ur smittspridningssynpunkt, förklarar Maria Westner, ordförande i TÖFF.
Hon menar dock att om att regeln att bara barn som är födda 2005 eller senare är problematisk.
– För oss som en lite mindre förening med spelare i olika ålder i samma lag blir det här ett problem. Det kan innebära att vissa spelare i ett lag får träna medan andra stängs ut.
Hos TÖFF ser man utomhusträningar som en möjlighet att även äldre ungdomar ska kunna vara med och träna.
– Våra lag har tränat utomhus och kommer att fortsätta att göra det. Det är viktigt för att hålla ihop lagen, säger Maria Westner.
I Tierp är det ombyte hemma som gäller då omklädningsrummen i alla idrottshallar är stängda.
– Det är skönt att verksamheten kommit igång lite och vi följer riktlinjerna från kommunen och idrottsförbundet, säger Catarina Nordqvist, ordförande i Tierps HK.
Hos Skärplinge SHK upplever man de låsta omklädningsrummen som ett problem för målvakter.
– Att stå i mål i ishockey är inte detsamma som andra sporter. Det är mycket utrustning som ska på. Nu får de byta om på läktaren istället. Men trots allt får vi vara i hallen och spela ishockey igen, säger Katarina Larsson.