Det var under Nordiska mästerskapen i canopy piloting som en man omkom efter att ha skadats svårt i landningen. En utredning har inletts, men ännu har de inte funnit några brister som kan ge svar på vad som kan ha orsakat olyckan.
LÄS MER: Fallskärmshoppare dog efter olycka i Gryttjom
LÄS MER: Efter dödsolyckan - "inga uppenbara brister"
Idag, två veckor senare, inleds istället SM i fallskärmshoppning på samma hoppfält i Gyttjom utanför Tierp. Annorlunda med årets mästerskap är att grenen precision avgjordes under SM-veckan i Sundsvall i början av juli, vilket innebär att det är något färre deltagare i år. Totalt är 72 personer anmälda till de övriga fem grenarna: Formation, canopy formation, friflygning, speed – samt canopy piloting.
– Det är klart att den tragiska händelsen ligger färskt i minnet. Men vi har en bra beredskap, precis som vi hade vid Nordiska mästerskapen, säger Peter Törnestam, ordförande i Stockholms fallskärmsklubb, som arrangerar tävlingen.
Enligt Peter Törnestam har de lite mer personal på plats än tidigare men i övrigt har de inte vidtagit några särskilda åtgärder efter olyckan eftersom säkerheten alltid varit hög. Grenen medför risker som alla är medvetna om och vissa olyckor går inte att förutspå. För att ens få tävla i canopy piloting måste man vara en väldigt erfaren fallskärmshoppare med över 1 000 hopp i bagaget.
Är det samma bana som vid olyckan?
– Ja, vi har bara en bana för just canopy piloting, säger Peter Törnestam.
Canopy piloting, eller swooping som det också kallas, är en tävlingsform där hopparna sätter extra fart på fallskärmen inför landningen och tävlar om att flyga så snabbt, långt eller precist över marken som möjligt, i en markerad bana över vatten. Man får poäng för hastighet, längd och precision i tre olika delgrenar.