Kyrkoruinen i Husbyborg härstammar från en medeltida gårdskyrka som byggdes i slutet av 1200-talet. I anslutning till kyrkan har även en kunglig sätesgård legat som på 1300-talet tillhörde kung Magnus innan den på 1400-talet hamnade i Erik av Pommerns ägo.
Till 1600-talet ska det ha förekommit verksamhet i kyrkan. Därefter ska den ha stått mer eller mindre övergivet och fått förfalla i ett par hundra år innan den på 1800-talet gjordes en viss upprustning.
Nu ska den fallfärdiga ruinen renoveras igen.
– Kyrkoruinen renoveras eftersom den har ett stort kulturhistorisk värde och ger oss en bild av hur det medeltida samhället såg ut här. Men det finns även tidigare lämningar som gör platsen intressant, säger Lennart Swanström, handläggare av fornvårds- och arkeologiska frågor på Länsstyrelsen Uppsala län.
I samband med en utgrävning 1971 hittades spår av en äldre träkyrka och skelett från 1000-talet samt fynd från bronsåldern.
Från Tierps kommun välkomnar man renoveringsarbetet.
– Platsen är intressant och besöks av en hel del turister varje år. Därför känns det bra att den rustas upp. Parallellt med renoveringen tar vi i kommunen fram en plan för framtida underhåll i Husbyborg, förklarar Louise Magnusson, kultursekreterare i Tierps kommun.
När tidningen var på plats pågick arbetet av hantverkare, specialiserade på renoveringar av gamla byggnader.
– Renoveringsarbetet kommer att göras i olika delar och pågå till september, berättar Dan Kastemyr från företaget Lennart Jansson i Månkarbo AB.
Han berättar att arbetet med att ta bort löst murbruk påbörjats, liksom att ta bort växtlighet som skadat kyrkoväggarna.
– Vi ersätter murbruket med nytt för att minska rasrisken. Sedan handlar det även om uppfräschning av de befintliga kyrkoväggarna, säger Dan Kastemyr.
Enligt Lennart Swanström på länsstyrelsen ska en del av det ursprungliga kalkgolvet i kyrkan återställas och en ny dörrportal till sakristian ska byggas.
– I samband med tidigare utgrävningsarbete på platsen togs en del av det ursprungliga kalkgolvet som fanns i kyrkan om hand. Det ska nu till viss del läggas ut igen i ruinen, säger han.
På länsstyrelsen hoppas man att kyrkoruinen ska kunna användas mer aktivt i framtiden.
– Tidigare, innan rasrisken blev för stor, var det en del konserter här. Det skulle vara trevligt om kyrkoruinen kunde användas för sådant igen.