Efter 26 år tackar han för sig

Bengt-Olov Eriksson konstaterar att man hinner fatta en hel del beslut under 26 år som kommunstyrelsens ordförande.

2011 invigde Bengt-Olov Eriksson Aspenbadet i Tierp. "En viktig fråga som vi jobbat med i många år i kommunen och som äntligen kunde förverkligas 2011l".

2011 invigde Bengt-Olov Eriksson Aspenbadet i Tierp. "En viktig fråga som vi jobbat med i många år i kommunen och som äntligen kunde förverkligas 2011l".

Foto: Anders Badner

Tierp2018-09-24 19:00

– Ojoj, det är svårt att lyfta fram några speciella frågor. Det är så mycket som varit viktigt för Tierps utveckling, säger socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson.

Efter lite funderade säger han östra och västra porten in till Tierp samt järnvägsviadukten inne i Tierps köping.

– Det var det första stora projektet jag drev som kommunstyrelsens ordförande. Dels bidrog det till utvecklingen av infrastrukturen, men sedan band det samman Tierps köping till ett och samma samhälle. Innan delade järnvägen upp orten i separata två delar - nu fick vi tre viadukter under järnvägen istället, förklarar han.

De 26 senaste åren har han varit kommunstyrelsens ordförande, men den politiska karriären började tidigare än så. Redan 1982 blev han invald i kommunfullmäktige och lägger man till det fackliga engagemanget i Byggnadsarbetarförbundet är vi tillbaka på 1970-talet.

Under samtalet återkommer Bengt-Olov Eriksson ofta till ordet utveckling.

– I början på 1990-talet fanns en bild att Tierps kommun hade likheter med en norrländsk utflyttningskommun. För oss blev det därför viktigt att förmedla en annan bild av Tierp som en utmärkt plats att bo på och där det fanns bra pendlingsmöjligheter med bil eller tåg till jobbet på annan ort.

I dag är både bilden och intresset för Tierp ett annat. Många väljer nu att bosätta sig eller etablera sitt företag i kommunen. Han pekar på Siggbo-området med cirka 500 nya bostäder och nya butiker i Tierps köping som en satsning för att möta den efterfrågan som finns.

– Efterfrågan har förändrat sig över tid. Tidigare var det Tierps köping som var intressant nu finns även intresse att bo på andra håll som i Örbyhus och Karlholm också.

I samband med bygget av nya E4:an bytte kommunen skogsmark mot flygfältet utanför Tierp med Vägverket. På flygfältet finns i dag motoranläggningen Tierp Arena. Där kommunen lagt 8,5 miljoner i sponsorpengar för att behålla namnet Tierp.

– Det var ett bra byte och sponsorsatsningen som är på 15 år har satt Tierp på kartan på nationellt och internationellt, säger han.

Han konstaterar att det blåst hårt ibland och att han fått kritik. Nu senast för de olika mångmiljonprojekt som det kommunala bostadsbolaget håller på med på Vegavallen, kulturhuset Möbeln och köpet av crosshallen.

– Den senaste kritiken har varit mera långlivad, men även i samband E4-bygget och Tierps Arena fick jag en hel del kritik, men det ingår i uppdraget, säger Bengt-Olov Eriksson, som lämnar sina politiska uppdrag i Tierp sista oktober.

Bengt-Olov Eriksson

Ålder: 63 år

Bor: Månkarbo

Familj: Fru, två barn och två bonusbarn samt fem barnbarn.

Politiska uppdrag i urval: Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd, ledamot i kommunfullmäktige, styrelseordförande i AB Tierpsbyggen och Tierps Kommunfastigheter AB. Ledamot i Region Uppsalas regionala utvecklingsnämnd och vice ordförande i Almi Uppsalas styrelse.

Aktuell: Lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande efter 26 år. Sista dagen på jobbet är den 31 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!