E 4-bygget i slutspurten

Efter mer än fem år är E 4-bygget inne på slutspurten. Längs hela sträckan mellan Läby och Mehedeby läggs asfalt, dras vajerräcken och målas vägmarkeringar för fullt. Om precis två månader ska allt vara klart.

Christian Andersson från Orust lägger en stålvajer på plats.

Christian Andersson från Orust lägger en stålvajer på plats.

Foto: Pelle Johansson

Tierp2007-08-17 00:01
Den 17 oktober invigs den sista etappen i Sveriges hittills längsta motorvägsbygge.
Den första frågan till Lars Pernler, projektledare på Vägverket för sträckan Frebro-Mehedeby, är given. Svaret kommer utan någon som helst tvekan.
- Ja, vi hinner. Vår entreprenör har inte signalerat något annat. Det blir invigning vid trafikplats Tierp den 17 oktober.

Någon stilla nedtrappning blir det dock inte fråga om. Hos entreprenören Peab och dess underleverantörer räknar man med att i stort sett hela personalstyrkan på cirka 80 man kommer att jobba in i det sista med att asfaltera, montera skyltar, måla vägmarkeringar samt resa viltstängsel och vajerräcken.
- Man tycker att med fem års byggtid och bra väder alla år borde det vara större marginaler. Men så är det med varje objekt, man jobbar alltid in i det sista. Det är en gåta hur det blir så, säger Lars Pernler.
Av de moment som återstår är asfaltläggningen det mest kritiska. Fortfarande återstår 40 000 ton asfalt att lägga ut. Med ett tak på 10 000 ton i veckan betyder det att fyra veckors arbete är kvar, plus ett par veckor för målning av vägmarkeringar och fräsning av räfflor.

En blöt höst och tidsschemat riskerar att bli onödigt pressat.
- Det sista asfaltlagret ska vara så tunt som möjligt. Därför måste det vara torrt och varmt när man lägger ut det, annars svalnar asfalten direkt innan man hinner jämna ut den, förklarar Lars Pernler.
Att Sveriges hittills största motorvägsbygge är en angelägenhet för hela landet märks tydligt nu när projektet närmar sig sitt slut. Lars Pernler berättar att det har varit ett stort tryck från företag och andra som vill säkerställa att man öppnar i tid.
- Många vill använda den nya E 4:an i sin reklam, exempelvis skidorter som menar att det nu blir lättare att ta sig till fjällen. I trakterna kring Falun vet jag att man bedömer att den nya E 4:an blir snabbaste sättet att ta sig till Stockholm.

Strax norr om Tierp håller mätteknikern Mats Eriksson från Skutskär på att sätta ut höjdmarkeringar till hjälp för Kent Söderman, som jämnar till mittremsan med grävmaskinen. Han känner sig inte stressad av att det bara är två månader kvar.
- Det är bra mycket kvar, men vi kommer att hinna. Asfaltläggarna har det värre.
Efter att ha arbetat fyra år på E 4:an kommer han att sakna att ha så nära till jobbet.
- Det är tråkigt. Nu måste jag åka ända till Enköping och E 18.

En som däremot lämnar Norduppland utan vemod är Stefan Johansson från Uddevalla, som arbetar med att montera vajerräcken ytterligare en bit norrut. Redan om en vecka packar han ihop för att åka vidare till Värmland.
- Nej, jag kommer inte att sakna E 4-bygget. Det är samma sak överallt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om