Dyrare med egen mat

Som UNT berättade i slutet av juli är ombyggnaden av kommunala kök i Tierp redan i full gång inför matlagning i egen regi från och med 1 januari 2010, men det väntas bli ungefär 4,4 miljoner kronor dyrare än ursprungligen beräknat att få köken i ordning.

Sladdriga plastmuggar och papptallrikar som bågnar under dagens pytt. Petra Lindberg, Johanna Fridh, Hillevi Ekstam, Lina Hedlund, Julia Frost Nylén och Jenny Walllinder är lagom förtjusta i matordningen under ombyggnad av Aspenskolans kök.

Sladdriga plastmuggar och papptallrikar som bågnar under dagens pytt. Petra Lindberg, Johanna Fridh, Hillevi Ekstam, Lina Hedlund, Julia Frost Nylén och Jenny Walllinder är lagom förtjusta i matordningen under ombyggnad av Aspenskolans kök.

Foto: Anders Badner

Tierp2009-08-20 07:02
I årets budget fanns 5,8 miljoner kronor avsatta för att klara ombyggnad av köken inför matlagning i egen regi.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tar vid sitt tisdagssammanträde ställning till ett förslag till omfördelning av kostnader för att finansiera de ytterligare 4,4 miljoner kronor som behövs.
Oförutsedda fuktskador och felbyggda kyl- och frysrum i Aspenskolans kök innebär att ombyggnaden där väntas bli dubbelt så dyr som beräknad.
Aspenskolans kök är det gamla centralköket och det kommer att bli nav även i nya matproduktionen. Där ska ungefär 2 200 dagliga portioner tillagas, vilket är drygt hälften av det sammanlagda antalet portioner till förskolor, skolor och äldreboenden.

Även köket i Bruksskolan i Söderfors har fuktskador, samt vatten- och avloppsledningar i dåligt skick. I Örbyhus handlar investeringsbehovet till stor del om byte av maskinpark.
Matsalen i Vendels skola byggs om för att slippa en utrymningsväg som i dag går genom köket. Samtidigt passar man på att bygga om för matlagning i stället för mottagningskök som ursprungligen planerat. Merkostnaden för detta räknar man med snart ska vara betalad i minskade transportkostnader. Därmed minskar även miljöbelastningen.

Ytterligare en positiv miljöeffekt, som även innebär sänkt kostnad från cirka 1,1 till 0,4 miljoner kronor per år, väntas av att antalet planerade mattransporter minskar från fyra per dag sju dagar i veckan, till två per dag fem dagar i veckan.
För att få ihop till den väntade merkostnaden på 4,4 miljoner kronor föreslås att 2,5 miljoner kronor tas från medel i 2009 års budget som framför allt var avsedda till att bygga ut Vallskoga förskola med en avdelning. Det behovet och andra planerade och budgeterade utbyggnadsbehov inom barnomsorgen har enligt kommunens planeringsingenjör Tony Persson kunnat lösas på annat sätt.

600 000 kronor tas från pengar som budgeterats för att anpassa lediga lokaler i industrihuset till nya hyresgäster. I rådande konjunkturläge är det inte kö till lokalerna och väntas därför inte heller bli några kostnader för nya hyresgäster.
Resterande 1,3 miljoner kronor föreslås hamna i investeringsbudgeten för 2010, eftersom vissa åtgärder i tillagningsköken bedöms kunna vänta till efter årsskiftet och att det inte påverkar produktionsstarten för mat i egen regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!